10 trikova koji otkrivaju da li je med prirodan

Svakodnevno nas proizvođači meda upozoravaju da na tržištu nije svaki proizvod potpuno prirodan.

Iako je samo detaljnom analizom u laboratoriji moguće proveriti pravi sastav meda i utvrditi da li je on 100 % prirodan, postoje neki trikovi koji vam mogu otkriti poreklo ovog najprirodnijeg izvora zdravlja. Ovo je 10 trikova koji će vam olakšati izbor najboljeg i najprirodnijeg meda.

1. Kada se nađete ispred rafa sa teglama, obavezno obratite pažnju na etiketu, jer čitanje sastava na poleđini je prvi korak da se upoznate sa proizvodom koji kupujete i njegovim sastojcima. Proizvođači su u obavezi da otkriju njegov sastav i naznače količinu meda u pakovanju.

2. Prirodni med nije lepljiv, već kada ga protrljate između prstiju koža treba da ga upije. Ako masa trljanjem postaje lepljiva znači da je medu dodat šećer ili zaslađivač.

3. Nekoliko kašičica meda stavite u posudu i zagrejte je na velikoj temperaturi u mikrotalasnoj. Pravi med će se karamelizovati, a lažni će postati penast i pun mehurića.

4. Uz manju količinu meda možete proveriti njegov kvalitet tako što ćete par kapi staviti na papirni ubrus. Ako nakon nekog vremena med ne probija papir onda je dobar.

5. Pčele se jednim veštim trikom štite od napada dosadnih mrava na košnicu, pa možete malo meda staviti blizu mravinjaka i posmatrajte reakciju ovih vrednica. Ukoliko zaobilaze med, onda je on prirodan.

6. Najlakše ćete testirati med ako ga stavite u čašu vode. Pravi med će se zgrudvati i pašće na dno a lažni će se samo otopiti.

7. Bockanje u ustima i osećaj spaljenog jezika izaziva samo prirodan med dok lažni nema takav učinak na nepce.

8. Namažite krišku hleba medom i pogledajte šta će se desiti sa hlebom. Ukoliko njegova površina postane tvrda onda je med pravi, ali omekša onda je med loš i pun vode.

9. Pomešajte med i žumance i ako je med prirodan ono će izgledati kao da je skuvano.

10. Prirodan med nakon nekog vremena kristališe, a lažan i nakon dugog stajanja ostaje u tečnom stanju.

Izvor: telegraf.rs Foto: pvportal.me, Pixabay/Abdecoral

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *