Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Forum

Posao u Nemačkoj  

  RSS

Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 2, 2019 04:48  

Dr Ljiljana uporedila zdravstvo u Srbiji i Nemačkoj

Kad uporedi zdravstveni sistem u Srbiji i Nemačkoj, jasno je šta koji pruža i lekarima, i pacijentima

https://youtu.be/9P2jZWSGEUM

Nije poznato koliko lekara napusti Srbiju, a prema nekim procenama, taj broj se kreće oko 300 godišnje. Najčešća zemlja destinacije je Nemačka, koja je zbog deficita radne snage u zdravstvenom sektoru, svojim propisima olakšala dolazak na rad i zapošljavanje stranih lekara.

Dobri uslovi u zdravstvenim ustanovama, adekvatna nadoknada i mogućnost za usavršavanje su snažni faktori kojima Srbija teško može da konkuriše. Doktorka Ljiljana Ljuboja za Stetoskop je otkrila koji su razlozi kod nje bili presudni da život i karijeru nastavi u Nemačkoj.

- U mom slučaju su presudni razlozi bili pozitivna iskustva mojih kolega i prijatelja koji su otišli pre mene sa jedne strane. Sa druge strane sam naišla na poteškoće u svojoj zemlji u sprovođenju specijalizacije - objašnjava dr Ljuboja.

Nemačka jeste obećana zemlja za lekare, ističe ona, ali je važno razumeti dobro sistem. Da bi se sistem razumeo prvi korak je što bolje savladavanje jezika.

?ver=811052

- Meni lično su bile neophodne neke tri godine za savladavanje jezika do nivoa da svog pacijenta bez poteškoća razumem, kao i on mene. Od te tri godine godinu i po sam učila jezik u Srbiji. Naravno, ovde bih želela da naglasim da sve to zavisi od individualnog angažmana. Nije isto da li kod kuće pričate srpski, čitate knjige na srpskom ili pak na nemačkom. Ja čitam knjige na nemačkom. B2 je bitan samo za administrativni deo kada je u pitanju dobijanje vize i dozvole za rad. B2 nikako nije dovoljan u našem poslu. Ni C1. Našem poslu je “dovoljno” ono kada imate osećaj da se bez ikakvih poteškoća sporazumevate sa pacijentom - kaže ona.

Kad uporedi zdravstveni sistem u Srbiji i Nemačkoj, jasno je šta koji pruža i lekarima, i pacijentima.

- Nemačko zdravstvo lekarima pruža slobodu izbora speecijalizacije, uslova rada, mesta rada (npr. ako želite da radite u seoskoj praksi nije problem, ali ni na univerzitetskoj klinici nije problem). Takođe tu je i veliki izbor metoda koje su neophodne u postavljanju dijagnoze. Sistem je generalno dobro organizovan u smislu da ako primite u seoskoj bolnici pacijenta sa moždanim krvarenjem, taj isti pacijent će u roku od sat vremena helikopterom biti prebačen na neurohirurgiju najbliže veće bolnice - dodaje.

Pored profesionalnih obaveza nađe i vremena i za meditaciju, jogu, sport, zdravu ishranu, kvalitetno vreme sa porodicom i učenje.

- Smatram da lekari imaju posebnu ulogu u društvu. Ulogu u smislu davanja vlastitog primera kada je u pitanju briga o svom kako fizičkom tako i psihičkom zdravlju. Kako trenutno menjam radno mesto, moram najpre da naglasim da obim posla nije u svakoj bolnici isti. Radni dan traje oko 8 i po sati (izuzev dežurstva koja traju 24 sata i ima ih od 5-8 u mesecu). Na poslu je generalno dinamika i sadržaj različit u zavisnosti od toga da li sam na prijemnom odeljenju, na “normalnom” odeljenju ili na intenzivnom odeljenju. Konkretno na kardiologiji sam imala priliku da budem i u laboratoriji za Koronarangiografiju, gde je opet sam sadržaj drugačiji. Kada imam slobodan dan provodim ga što svesnije u smislu provođenja vremena sa porodicom, prijateljima, vožnji bicikla, plivanju, čitanju - opisuje.

Za kolegenice i kolege koje kreću njenim stopama ima jedan savet.

- Nisam verovala koliko je jezik važan. Bez jezika ste u stranoj državi i pogotovo u našem poslu u nepovoljnoj situaciji. Kada govorite jezik, ograničenja više nema. Tada ćete lako sklopiti važna osiguranja, ostvariti sjajne kontakte, raditi svoj posao u punom sjaju. A to nam je svima cilj - zaključuje ona.

Izvor: telegraf.rs

This topic was modified 6 months ago 3 times by Medicus

Nikola liked
Quote
Nikola
(@nikola)
Nov član
Joined: 6 months ago
Posts: 2
August 2, 2019 17:35  

Svaka čast za doktorku, redovno je pratim na društvenim mrežama.


Medicus liked
ReplyQuote
Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 5, 2019 05:08  

Za one koji su tek počeli da uče nemački, jedna interesantna tabela 😉

 


ReplyQuote
Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 17, 2019 22:26  

Da li se nivo znanja B1 odnosi i na lekare?

Neki detalji novog zakona o useljavanju u Nemačku

U središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. U mnogim segmentima je primetan manjak stručnjaka i zato će, novodi Majer, omogućiti useljavanje u Nemačku radi zapošljavanja – kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mestom i mestom za stručnu obuku. Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka odnosno kvalifikovanog radnika.

“Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU. Takođe se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način”, naveo je Majer.

Prema novom zakonu, svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna – po standardima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Nemačkoj – može pod olakšanim okolnostima da se useli u Nemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao. Za zapošljavanje je potreban nivo B1 poznavanja nemačkog jezika, a za mesto u obrazovanju B2.

Pravilo o zapošljavanju građana Zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo. Ova mera ističe krajem 2020. godine i nije sigurno da će biti produžena.

“Na neki način, građani sa Zapadnog Balkana su privilegovani. Ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahteve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvek postoji mogućnost useljavanja u Nemačku na osnovu pravila o Zapadnom Balkanu”, objasnio je Majer.

Na upit Dojče velea iz Ministarstva unutrašnjih poslova je objašnjeno da će za vreme preklapanja dva pravila, za stručnjake biti bolje da svoj proces useljavanja obave putem novog zakona, jer on nudi veću pravnu sigurnost. Prednost pravila o Zapadnom Balkanu je da nije potrebno priznanje diploma nego je za useljavanje dovoljan radni ugovor poslodavca u Nemačkoj.

021.rs


ReplyQuote
Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 24, 2019 20:01  

Prava vest za ovu temu

Završio je medicinu i stomatologiju i sutra odlazi u Nemačku, traži poštovanje

https://youtu.be/o64NUltVFmY

This post was modified 5 months ago 3 times by Medicus

ReplyQuote
Share:
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar

Please Login or Register