Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Jedini narod bez ijednog slučaja raka

2 min read

Foto: 6yka

Za njih je prepešačiti dvadesetak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće, a penjanje uz planinu kao odlazak u dućan…. Spuštaju se srećni i veseli.

Stari narod Hunza smešten je na samoj granici Pakistana i Indije, a poznat je po tome što njihov životni vek traje od 110 do 120 godina. Zato se njihova domovina naziva “oaza mladosti”. Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. 

Oni su pravi primer da gotovo idealan način života zaista postoji. Kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu. Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve marelice, proklijale žitarice i ovčji sir.

Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao “gladno proleće”. Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suvih marelica. Period traje od dva do četiri meseca, i smatraju ga krucijalnim za svoje zdravlje i način života. 

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1.933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih-hidrata.

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana. 

Škotski lekar Mac Harrison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumievala beli hleb, haringe, prerađeni šećer, konzerviranu hranu i kuvano povrće. Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. 

Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava. 

Knjiga “Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest”, autora R. Birchera, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život: 

– To su vegetarijanski način ishrane; velika količina sirovih namirnica; dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve hemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali; alkohol i slatkiši se ne konzumiraju; poštuje se redovan period gladovanja. 

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, na leto 1977. godine, stručnjaci su objavili kako se potpuno odsustvo raka javlja samo kod naroda Hunza. 

Za njih je prepešačiti dvadesetak kilometara dnevno isto što i za nas prošetati oko kuće. Pripadnicima naroda Hunza je penjanje uz planinu kao odlazak u dućan, a spuštaju se srećni i veseli.

Izvor: 6yka.com


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar