Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Livadski med

3 min read

Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao “čistač” krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva.

Mada je bagremov med najtraženiji na svetskom tržištu i jedan od najskupljih, u Srbiji se više traži livadski. Interesantno je to što u inostranstvu med poreklom sa livada i pašnjaka nema naročitu vrednost i više se koristi u industriji, a u Srbiji, pored šumskog, zbog lekovitosti i široke primene najčešća je preporuka pčelara.

Med pun vitamina i minerala

Livadski med kao poliflorni nastaje od više vrsta biljaka od kojih svaka ima specifičan hemijski sastav, pa sam med ima više vitamina, mineralnih materija ili eteričnih ulja. Livadski med se vrca krajem avgusta od biljaka koje cvetaju od ranog proleća, kao što su maslačak, bela rada, žalfija, ljubičica, majčina dušica, kantarion, hoću neću ali i od cvetova stabala jabuke, šljive, trešnje. Zbog toga što potiče od livadskog cveća, neretko se naziva i cvetni med.

pazar3.mk/

Med preuzima lekovita svojstva biljaka

Kao što kantarion povoljno deluje na kožu, majčina dušica i ljubičica na kašalj, a maslačak je poznat kao “čistač” krvi, tako i med od ovih biljaka, preuzima njihova lekovita svojstva. U zavisnosti od predela i sastava biljaka od kojih pčele prave med, boja može biti žuta do tamno – crvenkasta. U mirisu može dominirati najzastupljenija biljka, a ukus je najčešće blag i aromatičan, pa kao hrana dobro deluje na želudac. Takođe, u zavisnosti od sastava, livadski med ima različit period kristalizacije. Kada se kristališe, dovoljno je staviti med u posudu sa mlakom vodom i zagrevati na temperaturu od 40 do 50 stepeni, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Livadski med za jačanje imuniteta

Osnovna upotreba livadskog meda je za jačanje imuniteta. Apiterapeuti napominju da livadski med treba uzimati iz naše okoline, naročito ako imamo problema sa alergijskim reakcijama na polen, jer livadski med nastaje od polena više biljaka, koje su uzrok svih tih alergija. Zbog specifičnog sastava preporučuje se konzumacija tokom cele godine, a naročito u jesenjem i prolećnom periodu, kada se najviše javljaju prehlade. Povoljan je za oporavak organizma, vitalnost starijih osoba i za razvoj dece. Preporučuje se bolesnicima kardiovasularnih  respiratornih oboljenja. Zbog bogatstva minerala, organskih kiselina i raznih enzima, poseduje antigljivično, antimikrobno, ali i antiseptičko dejstvo, a koristi se najviše kao preventiva. Jedna kašika dnevno livadskog meda štiti organizam od eventualnih zaraza i infekcija i čisti krv od raznih toksina. 

Izvor: agroklub.rs Foto: Nitr/shutterstock.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar