BiH – masovno trovanje hranom

Na području četiri opštine u Tuzlanskom kantonu pokrenuta je procedura za proglašenje epidemije trovanja hranom, nakon što je 71 osoba prijavila slučaj trovanja posle konzumiranja namirnica iz jednog objekta brze hrane, prenosi portal Kliks. Prema pisanju Avaza, u Srebreniku su lekari Doma zdravlja proglasili epidemiju trovanja hranom.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović ispričao je da se sa gastrointestinalnim smetnjama dosad javila ukupno 71 osoba.

Najveći broj je sa područja opštine Srebrenik njih, 63 dok ostali dolaze iz Gračanice, Gradačca i Tuzle.

Topalović je istakao da je najveći broj pacijenata sa gastrointestinalnim smetnjama pregledani u lokalnim hitnim službama domova zdravlja, nakon čega su pušteni na kućno lečenje.

“Njima je zajedničko da su konzumirali određene životne namirnice i proizvode u jednom ugostiteljskom objektu u Srebreniku. Na osnovu izvještaja higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Srebreniku danas smo pokrenuli postupak proglašenja epidemije koja je zahvatila Srebrenik, Gračanicu, Gradačac i Tuzlu, iz koje su dvije osobe”, precizirao je Topalović.

U međuvremenu su lekari Doma zdravlja Srebrenik proglasili epidemiju trovanja hranom, a o svemu je obavešten Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, prenosi Avaz.

U Kliniku za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli javile su se 22 osobe koje dolaze sa područja Tuzle, Gradačca i Srebrenika.

“Od sinoć do danas u Kliniku za zarazne bolesti javila su se 22 pacijenta. Sinoć se javilo 17 pacijenata od kojih je devet nakon obrade pušteno na kućno liječenje, dok je osam zadržano u bolnici. Oni su van životne opasnosti”, istakli su iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Kako su dodali iz tuzlanske bolnice, u Kliniku za zarazne bolesti javilo se još pet pacijenata koji su nakon obrade u stabilnom stanju pušteni na kućno lečenje.

Svi pacijenti su u tuzlansku bolnici stigli sa simptomima koje uzrokuje trovanje hranom.

Izvor: rts.rs Foto: nezavisne.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *