Koliko otpada “proizvede” UKC RS u Banjaluci i gde on završava?

Najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, Univerzitetski klinički centar RS Banjaluka, apsolutni je šampion u zdravstvu RS u mnogim oblastima, pa i u “proizvodnji” različitih vrsta otpada.

Tako je u prošloj godini iz UKC RS razvrstano i na različite načine zbrinuto skoro 777 tona otpada. Istina, najviše je bilo “običnog” komunalnog otpada, poput onog koji se nađe i u domaćinstvima, hotelima ili restoranima. Kako je navedeno iz službe za informisanje UKC RS, tokom 2018. iz ove zdravstvene ustanove je na deponiju odvezeno 660 tona komunalnog otpada, piše Srpskainfo.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi se tokom prošle godine nakupilo i raznih vrsta specifičnog otpada, među kojim ima i opasnih materija.

Tako se lane nakupilo 65.346 kilograma infektivnog otpada, 8.000 kilograma oštrih predmeta, citostatskog otpada je bilo 1.750 kilograma, farmaceutskog 70 kilograma, a patoanatomskog otpada 1.516 kilograma.

U “deponiji” UKC RS našlo se i čak 15 tona građevinskog i 25 tona reciklažnog otpada, te 1.800 litara i 320 kilograma hemijskog otpada.

Sve je to uredno razvrstano i zbrinuto u skladu sa zakonom i najvišim ekološkim standardima, pa UKC RS, kako tvrde u stručnim krugovima, može poslužiti kao primer odgovornog ponašanja u celom regionu.

Ipak, to zahteva stručne ljude i priličnu količinu novca.

– UKC RS ima stručna i edukovana lica iz ove oblasti, a imamo i kontinuiranu edukaciju iz ove oblasti za sve zaposlene, kao i materijalna sredstva za nabavku ambalaže i opreme za sakupljanje i skladištenje i predaju svih vrsta kategorija na dalji tretman – navode iz službe za informisanje UKC RS.

Dodaju da se svaki, pa i najopasniji otpad iz ove zdravstvene ustanove zbrinjava na način koji je potpuno bezbedan po zdravlje zaposlenih, lokalnog stanovništva, ali i po životnu sredinu.

Tako se na primer, patoanatomski otpad, poput krvi i amputiranih delova tela, svakodnevno sakuplja, pakuje u odgovarajuću ambalažu i privremeno odlaže u zamrzivače.

– Kada se sakupi dovoljna količina ove kategorije otpada, predaje se JKP ,,Gradsko groblje“, sa kojim UKC RS ima sklopljen ugovor o preuzimanju u skladu s Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom – navode iz UKC RS.

Izvor: blic.rs/ Foto: Žurnal

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *