Novi Sad – Evropski kongres o karcinomu bronha

U Vojvodini godišnje 1.600 ljudi oboli od karcinoma pluća, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Pokrajinska vlada čini sve da omogući zdravstvenim ustanovama najsavremenije dijagnostičke i terapeutske procedure kojima se ova opaka bolest leči – rekao je Gojković na svečanosti povodom održavanja 17. evropskog kongresa o karcinomu bronha, koji se ovog vikenda održava u Novom Sadu.

Gojković je podsjetio da je Pokrajinska vlada u prethodne dve godine uložila značajna sredstva u infrastrukturnu obnovu bolnica koje leče plućnu patologiju.

– Pokrajinska vlada uložila je i značajna sredstva u nabavku savremene dijagnostičke i terapijske opreme, kao i u savremene lekove za lečenje plućne patologije – rekao je Gojković.

Domaćin najvećeg evropskog kongresa pulmologa je Institut za plućne bolesti Vojvodine, jedna od vodećih ustanova za lečenje plućnih bolesti u regionu.

Centralnoevropska konferencija o karcinomu bronha prvi put se održava u zemlji koja nije članica EU.

Stručnjaci iz sveta i Srbije, njih 300, teme skupa usmeriće na metode ranog otkrivanja karcinoma pluća, dijagnostičke procedure i klasifikaciju, te molekularna testiranja.

Među temama Evropskog kongresa su takođe i farmakološki, hirurški, radioterapijski i palijativni pristup u lečenju karcinoma pluća, a biće razmenjena i iskustva i najnovija saznanja u toj bolesti.

Izvor: vesti-online.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *