Osobe sa invaliditetom u turskoj fabrici

Fabrika za sušenje voća “Naše zeleno polje”, koja zapošljava osobe sa invaliditetom i čiju izgradnju je sa 20.000 evra finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA, otvorena je danas u Sevojnu.

Osnivač preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize i u njemu je zaposleno pet članova udruženja.

Turska agencija je u adaptaciju prostora i nabavku opreme za sušaru u Biznis centru u Sevojnu uložila 20.000 evra.

TIKA je u proteklih deset godina realizovala oko 260 projekata u Srbiji iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite.

“Svim ovim projektima želimo da damo doprinos odnosima između Turske i Srbije. Nadamo se daljoj saradnji i želimo još više projekata da realizujemo u budućnosti”, rekla je savetnica predsednika TIKA Ankara Keman Ozdemir.

Preduzeću “Naše zeleno polje” osnovna delatnost je sušenje voća, odnosno proizvodnja proizvoda od sušenog voća.

“U prvom periodu preduzeće će kupcima moći da ponudi samo prva tri proizvoda i to u rinfuznoj varijanti, s obzirom da trenutno nemamo sredstava da obavimo zakonom predviđene mikrobiološke i nutritivne analize i ostalih proizvoda”, rekao je direktor sušare Čedomir Cicović.

U ovoj godini je planirana proizvodnja i prodaja svih proizvoda na lokalnom i regionalnom tržištu, uspostavljanje stabilne mreže kupaca, implementacija i sertifikacija standarda neophodnih za izvoz, kao i nastup i promocija proizvoda na sajmovima u zemlji i okruženju.

Izvor: http://mondo.rs/ Foto: vecernji.hr

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *