Vakcina protiv HPV smanjila bolesti grlića materice

Rutinska vakcinacija devojčica HPV vakcinom u Škotskoj dovela je do „dramatičnog” pada bolesti grlića materice, pokazuju najnovija istraživanja.

Humani papiloma virus (HPV) je seksualno prenosiva bolest i neki tipovi su povezani sa rakom grlića materice.

Istraživači su rekli da je od uvođenja programa imunizacije pre deset godina, vakcina skoro u potpunosti iskorenila slučajeve predkancerogenog stanja kod mladih žena.

Otkrili su da je vakcina dovela do smanjenja predkancerogenih ćelija u 90 odsto slučajeva.

Učinak ovog programa imunizacije, kako su saopštili istraživači, premašio je očekivanja.

U poslednjoj deceniji, devojčice školskog uzrasta širom Velike Britanije su vakcinisane sa 12 ili 13 godina.

Odziv za vakcinisanje u Škotskoj je oko 90 odsto.

Ekipa naučnika sa univerziteta Stretklajd, Edinburg, Aberdin i Glazfov Kaledonijan analizirala je proces vakcinacije i pregleda oko 140.000 žena koje su u periodu od 2008. do 2016. prvi put išle na preglede grlića materice.

U studiji, koju je objavio BMJ magazin, zaključeno je da je vakcinacija protiv HPV virusa dovela do dramatičnog smanjenja preinvazivnih oboljenja grlića materice.

Dodaje se da je vakcina veoma efikasna i da bi u budućnosti trebalo u velikoj meri da smanji stopu oboljevanja od raka grlića materice.

Situacija u Srbiji

Srbija je druga po smrtnosti od karcinoma grlića materice, a četvrta po obolevanju od raka koji spada u grupu onih koje je moguće sprečiti, pokazuju poslednji podaci Evropske mreže registara za rak, koje je objavilo Udruženje onkologa i ginekologa Srbije.

U saopštenju objavljenom tokom obeležavanja evropske nedelje borbe protiv ove bolesti, navodi se i da od raka grlića materice u Srbiji godišnje umre 600 žena.

Predstavnici tog Udruženja naveli su i da je jedini efikasan i bezbedan način da se spreči širenje i, na duge staze, iskorenjivanje ovog virusa – vakcina protiv HPV-a kao i organizovani skrining na rano otkrivanje raka grlica materice kao mera sekundarne prevencije.

“Vakcina protiv HPV-a se u svetu koristi već skoro 12 godina i tokom praćenja vakcinacije u zemljama koje su počele proces imunizacije, uočena je visoka bezbednost i efikasnost vakcine, pa je Svetska zdravstvena organizacija kategorisala vakcinu kao ekstremno bezbednu”, piše u saopštenju.

Šta je HPV virus?

Human Papilloma Virus
  • HPV je naziv za određene virusu iz iste grupe. Postoji više od 100 tipova HPV-a
  • Mnoge žene će se tokom života inficirati HPV virusom bez štetnih posledica
  • U najvećem broju slučajeva neće biti simptoma, a infekcija će proći sama od sebe. Ipak, u nekim slučajevima infekcija je uporna i može da dovede do bolesti grlića materice
  • Neke vrste HPV virusa su veoma opasne jer su povezane sa razvojem pojedinih kancera
  • Skoro svi rakovi grlića materice (99,7%) su izazvani infekcijom od visokorizičnih tipova HPV virusa
  • Mnogi tipovi HPV virusa utiču na usta, grla i genitalne regije. Lako se dobijaju – HVP virus se prenosi i seksualnom kontaktom.

Izvor: NHS Foto: Profimedia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *