Za zdravstvo u AP Vojvodini 1,4 milijarde dinara

NOVI SAD – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore vredne 1,4 milijarde dinara, za finansiranje i sufinansiranje nabavke medicinske i nemedicinske opreme, kao i ugovore za infrastrukturna ulaganja predstavnicima zdravstvenih ustanova u AP Vojvodini.

Dvadeset četiri zdravstvene ustanove opremljene su novim ultrazvučnim, radiološkim i endoskopskim aparatima, hirurškim instrumentima, sterilizatorima, monitorima, operacionim stolovima, novim krevetima i drugom nemedicinskom opremom.

“Nabavkom nove opreme zdravstveni sistem je dodatno unapređen i modernizovan, rešene su liste čekanja, omogućeno je uvođenje novih dijagnostičkih procedura, a uslovi rada i boravka pacijenta u bolnicama znatno su poboljšani”, izjavio je Mirović. Za protekle tri godine, dodao je on, uradili smo mnogo, ali ovaj posao nije završen.

“Cilj nam je kompletna rekonstrukcija zdravstvenog sistema, i razvijanje regionalnih bolnica. Nastavićemo da investiramo u oblast zdravstva, kako bi sistem bio što efikasniji”, istakao je on.

Novina je, kako je rekao, delovanje i Kancelarije za javna ulaganja koja priprema rekonstrukciju više bolnica u AP Vojvodini, i klinika u okviru Kliničkog centra Vojvodine.

Ovom prilikom predsednik Mirović najavio je otvaranje Opšte bolnice u Pančevu krajem aprila i početak izgradnje B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine u drugoj polovini godine.

“Do kraja aprila ćemo otvoriti bolnicu u Pančevu, pa molim direktora da to prenese izvođaču. Ja ću doći do kraja aprila i više tu nema čekanja. Ja ne mogu da prihvatim bilo kakva odlaganja. Mi smo javnosti obećali da ćemo tu bolnicu otvoriti krajem novembra i molim vas da preduzemete u narednih 20 dana sve što je u vašoj, našoj i moći izvođača da se ta bolnica otvori”, poručio je Mirović.

On kaže da je to jedina stvar u kojoj je prekršio svoje obećanje da će biti poštovan odgovarajući rok.

“Možda izvođač misli da sam ja Bojan Pajtić, da se ne razumem u rokove, u cene građevinskog materijala, da se ne razumem u procedure. Ja se u sve to savršeno razumem, pa mu prenesite da ima obavezu, bez obzira šta je tamo nadzor pisao, da se maksimalno angažuje i, evo to će mu možda i novinari preneti, da do kraja aprila otvorimo pančevačku bolnicu, poručio je Mirović, rekavši da je Pokrajinska vlada i na ovom konkursu obezbedila značajna sredstva za opremanje bolnice, nabavku opreme.

Pančevačka bolnica će, uverava Mirović, izgledati evropski, a preko nacionalnih fondova će biti kupljen i novi CT aparat.

Nastavljamo šta smo započeli pre tri godine, a to je svrsihodno ulaganje u zdravstveni sistem AP Vojvodine, u koji, 30 godina, gotovo da nije ulagano, naglasio je pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković.

“Veliki smo posao uradili, ali su veliki zadaci pred nama. Naš cilj je pomoći svim građanima AP Vojvodine kojima je zdravstvena pomoć neophodna. Bez zdravog čoveka ne možemo u budućnost”, izjavio je Gojković.

Izvor: http://www.rtv.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *