Zgrada VMA kao primer socijalističkog modernizma

Zgrada je izuzetno dinamičnog oblika, ali veoma svedene forme, inovativne za beogradsku arhitekturu sedamdesetih godina prošlog veka.

Smeštena na Banjičkom visu, zgrada VMA predstavlja jedan od arhitektonskih simbola Srbije. Građena je prema idejnom projektu pukovnika diplomiranog inženjera arhitekture Josipa Osojnika i diplomiranog inženjera arhitekture Slobodana Nikolića, koji su za svoje delo, nakon konkursa raspisanog 1973. godine, dobili nagradu “22. decembar”.

Kompleks VMA prostire se na površini od 21 hektara, a sama zgrada na 180.000 kvadratnih metara. Podeljena je u više od 60 tehničko-tehnoloških celina, sa oko 6.000 prostorija.

Zgrada je izuzetno dinamičnog oblika, ali veoma svedene forme, inovativne za beogradsku arhitekturu sedamdesetih godina prošlog veka. Glavni smeštajni deo je podeljen na dva dela (u osnovi ima oblik pola krsta koji je na uglovima zaobljen) i izdignut je na stubove. Kao takav ostavlja utisak lebdeće, kolosalne strukture koja pleni svojom masivnošću. Fasadom dominiraju horizontale u vidu traka (jasan odnos puno – prazno) koje ublažavaju visinu objekta i njen gabarit.

Vojno-medicinska akademija objedinjuje funkcije: bolnice, fakulteta i poliklinike. U svom sklopu ima naučno-istraživački sektor, nastavni sektor i sektor lečenja. Sektor lečenja ima: polikliniku sa 40 ordinacija i 12 kabineta za oko 1000 polikliničkih pregleda dnevno; klinika raspolaže sa 1500 kreveta, a svaka bolesnička soba ima sopstvenu sanitarnu bateriju. Centralni operativni blok raspolaže sa tri tipa operacionih sala i ti: 4 manje – 28 m² , 8 srednjih – 36 m² i 4 velike sale – 48 m² (pored operacionih sala u centralnom bloku postoji još 6 sala van ovog bloka).

Spoljna obrada je od trajnih materijala: mermer, aluminijum i bakar. Unutrašnji zidovi su laki – montažno-demontažni, obloženi keramikom ili plastificiranim tapetama. Podovi su većinom gumirani, keramika ili itison.

Kompleks je u celini klimatizovan. Sadrži amfiteatar, salu za nastavu, biblioteku, apoteku, kuhinju (za 1700 obroka), perionicu rublja (4500 kilograma rublja na dan), centralno skladište, pogon za transport, prikupljanje i spaljivanje smeća, sistem zaštite od požara, tehnički servis i slično.

Izvor: vma.mod.gov.rs, gioranoangelo.blogspot.com

Foto: srpskilegat.rs, superjoden.nl

Pročitajte još i: Na VMA otklonjen tumor od 25 kilograma

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *