Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Nutritivna svojstva đumbira

4 min read

Đumbir sadrži veliki broj važnih vitamina i minerala, što i objašnjava njegovu lekovitu primenu. Jedan od najbitnijih sastojaka đumbira je gingerol koji zapravo predstavlja moćan antioksidans, ali ima i jaka anti-upalna svojstva zbog čega predstvalja i glavni razlog za sve prednosti đumbira u lečenju.

100g sirovog đumbira sadrži:

 • 80 kalorija
 • 17.8g ugljenih hidrata
 • 1.8g proteina
 • 0.7 g masti
 • 2 g dijetalnih vlakana
 • 415 mg kalijuma
 • 0.2 mg bakra
 • 0.2 mg mangana
 • 43 mg magnezijuma
 • 5 mg vitamina C
 • 0.2 mg vitamina B6
 • 0.7 mg nijacina
 • 34 mg fosfora
 • 0.6 mg gvožđa

Pored navedenih sastojaka, đumbir takođe sadrži i malu količinu kalcijuma, cinka i tiamina. Treba imati na umu da je dovoljan mali unos đumbira da biste zadovoljili svoje potrebe, zbog čega ga je preporučljivo kombinovati sa drugim namirnicama.

NAJVEĆE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI ĐUMBIRA

Kao što smo već naveli, đumbir se osim kao namirnica, koristi i u lečenju najrazličitijih tegoba, a evo za koje probleme je najkorisniji i opravdava svoju titulu super biljke.

1. Pomaže protiv osećaja mučnine

Ovo svojstvo đumbira je možda najpoznatije, bilo da je u pitanju mučnina prilikom putovanja ilijutarnja mučnina kod trudnica. Popularnost duguje činjenici što smiruje mučninu uz minimalne posledice. Takođe, jedno istraživanje je pokazalo da utiče na smirivanje mučnine kod pacijenata koji primaju hemoterapiju.

2. Leči infekcije izazvane gljivicama

Stanja poput atletskog stopala izazvana gljivicama mogu biti posebno neprijatna, ali đumbir se pokazao kao odlično sredstvo ne samo za suzbijanje gljivica koje su izazvale infekciju, već i kao sredstvo koje može u potpunosti da ih uništi.

3. Sprečava pojavu stomačnog čira

Stomačni čirevi su bolne rane koje nastaju u unutrašnjosti želuca, i najčešći su uzrok lošeg varenja, zamora, gorušice i neprijatnosti u želucu.

Nekoliko studija je pokazalo da je đumbir u prahu bio neuporedivo koristan kao zaštita od nastanka čira u želucu izazvanog prekomernom upotrebom aspirina. Deluje tako što sprečava dejstvo upalnih proteina i blokira dejstvo enzima koji imaju direktan uticaj na razvoj čira.

4. Olakšava menstrualne bolove

Mnoge žene se prilkom menstrualnih grčeva i bolova okreću jakim lekovima protiv bolova, ali u većini slučajevima se pokazalo da prirodan lek kao što je čaj od đumbira može biti imati sti efekat recimo ibuprofen. Neke studije su čak pokazale da đumbir može smanjiti i intenzitet kao i trajanje samog bola.

5. Može sprečiti pojavu raka

Pošto sadrži gingerol, koji smo pomenuli u kratkim crtama, đumbir se smatra moćnim sredstvom protiv pojave najviše raka jajnika, pankreasa i prostate. Za sad su se testovi pokazali kao pozitivni na životinjama, ali potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo koliko je primenljiv na ljudima.

6. Reguliše količinu šećera u krvi

Visok udeo šešera u krvi je uzrok mnogih tegoba poput učesatlog uriniranja, glavobolja i pojačanog osećaja žeđi, što kasnije može uzrokovati ozbiljna oštećenja nerava i nepravilno zarastanje rana. Đumbir se pokazao kao koristan u normalizovanju količine šećera, ali osobe koje pate od dijabetesane bi trebale da konzumiraju ovu biljku, pošto može imati negativan efekat u kombinaciji sa lekovima koji sadrže insulin.

7. Smanjuje nivo holesterola

Iako je holesterol neophodan za proizvodnju hormona i samim tim za čitavo zdravlje, visok nivo holesterola može dovesti do rizika od bolesti srca i krvotoka. Đumbir je u stanju da prirodnim putem redukuje količinu holesterola u krvi, i tako umanji rizik, ali treba imati na umu da osobe koje pate od visokog krvnog pritiska treba oprezno da koriste ovu namirnicu, budući da đumbir stimuliše cirkulaciju i može imati loš uticaj u kombinaciji sa lekovima koji snižavaju pritisak.

8.Poboljšava moždane funkcije

Neurodegenerativna stanja kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest se odnose na hronične upalne procese u mozgu. Budući da je bogat antioksidansima, smatra se da đumbir igra važnu ulogu kada govorimo o zdravlju vašeg mozga. Takođe se pokazalo da pojačava budnost i koncentraciju, naročito kod žena u srednjim godinama.

9. Efektan je u borbi protiv infekcija

Združeno sa svojim svojstvima u borbi protiv gljivica, đumbir se pokazao kao koristan i u borbi protiv infekcija izazvanih bakterijama. Patogene bakterije su najčešći krivci za stanja poput infekcije urinarnog trakta, upale pluća ili bronhitisa. Takođe je u stanju da deluje protiv bakterija koje su pokazale kao dobro prilagodljive ili otporne na antibiotike.

10. Smiruje upalne procese

Iako je upala neretko poželjna i zdrava reakcija imunog sistema na povredu ili infekciju, hronična upala može biti posledica bolesti srca, gojaznosti, dijabetesa ili raka. U ovim situacijama opet na scenu stupa gungerol, ali i sastojci kao što su šoagol, paradol i zingerol.

Izvor: smartfit.rs Foto: 24tv.ua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar