Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Pijavice u medicini

2 min read

Već neko vreme pijavice zauzimaju značajno mesto u medicini. Koriste se u medicinske svrhe, za podmlađivanje, za pročišćavanje organizma od otrovnih materija. Lečenje pijavicama se naziva hirudoterapija. Ova terapija se primenjivala još u Egiptu. O moćima pijavica pisao je Hipokrat, a i ruske carice su često upotrebljavale pijavice za ulepšavanje. U Rusiji su pijavice priznate od strane Ministarstva zdravlja i zavedene su u Registar lekovitih sredstava Ruske federacije.

Od 400 poznatih vrsta pijavica samo se medicinske pijavice upotrebljavaju u svojstvu lečenja. One gmizu po telu, sisaju krv I predstavljaju idealnog terapeuta za cirkulaciju krvi. Obično se upotrebljavaju za bolesti poput tromboze, upala vena, proširenih vena, infarkta srca, bolova u mišićima. Takođe, pomaže kod uspostavljanja krvotoka nakon ugradnje bajpasa, kod lečenja steriliteta, ublažava celulit i bore.

Kada pijavica ugrize, ne boli više od uboda komarca. Razlog tome je što ona nakon ujeda u telo ispušta analgetik koji ublažava osećaj boli. Tokom jednog hranjenja pijavica konzumira od 5 do 15 ml krvi. Za lečenje se obično koristi oko 10 pijavica. Potvrđeno je, mnogim ispitivanjima, da pijavice svojim ugrizom u telo ubrizgavaju veliki broj biološki aktivnih materija kao što je hirudin, suptilizin, himazin… Ova terapija pijavicama deluje kao analgetik, rastvara masti, sprečava razvoj bakterija…

Mnoge holivudske zvezde upotrebljavaju pijavice za postizanje lepote.

Jednom upotrebljena pijavica se uništava posle tretmana, što znači da nema neželjenih efekata I može se sprovoditi sa drugim metodama lečenja. Ova metoda se jedino ne preporučuje osobama koje boluju od hemofilije ili neke druge bolesti krvi.

Autor: Mirjana Đerić Foto: hirudinea-istra.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar