Pravilna inhalacija

Primena pojedinih lekova inhalatornim putem vrlo je pogodna kod mnogih respiratornih oboljenja. Iz tog razloga bitno je da pacijenti što bolje ovladaju ovom tehnikom.

Mnogi lekovi koriste se inhalatornim putem, najčešće u vidu pumpice, poput bronhodilatatora (beta adrenergičkih agonista, antiholinergika) i kortikosteroida (budesonid, beklometazon, flutikazon).

Pre upotrebe sa otvora inhalatora se skine poklopac, a potom se bočica lagano promućka. Inhalacija se započinje iz krajnjeg ekspirijuma (nakoh maksimalnog izdaha), zatim se usnama opkoli otvor pumpice , pritisne se rezervoar iz kojeg će pod pritiskom izaći lek u vidu najmanjih čestica i zatim maksimalno udahnuti (inspirijum). Posle toga potrebno je zadržati vazduh desetak sekundi, a zatim lagano izdahnuti. Ako je potrebno, sledeća doza se može uzeti tek za 2 do 3 minuta, u zavisnosti od određenog leka.


istockphoto.com

Ako se u isto vreme koristi nekoliko lekova koji deluju na pluća, pravilo je da se prvo primeni bronhodilatator kako bi se omogućila bolja prohodnost ostalim lekovima koji će se primeniti inhalatorno (na primer kortikosteroidima).

Written by Medicus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *