Vrste alkoholičara prema Jelinck-u

Poznata je podela alkoholičara prema specifičnostima opijanja na 5 vrsta: alfa, beta, gama, delta i epsilon (podela po Jelinck-u)

Alfa alkoholičari: kod njih postoji stalna psihička zavisnost od dejstva alkohola. Njima alkohol služi za uklanjanje telesnih i duhovnih tegoba
Beta alkoholičari: To su osobe koje piju redovno, svakodnevnu, svoju dozu, najčešče uz obroke. Kod njih se javlja često gastritis ali i polineuropatije i naročito ciroza jetre.
Gama alkoholicari: Kod njih se javlja potpuni gubitak kontrole i progresija od psihičke do fizičke zavisnosti. Karakteriše ga i povećana tolerancija na alkohol i pojava apstinencijalnih siptoma.
Delta alkoholicari: Ovaj oblik karakteriše nesposobnost da i jedan dan provedu bez alkohola, nemogućnost apstinencije. U njihovom organizmu mora biti uvek određena doza alkohola.
Epsilon alkoholicari: Kod ovih osoba je karakterističan periodični alkoholizam. Kompulzivna potreba za ispijanjem alkohola mora da se zadovolji u razmacima jednom nedjeljno ili u dve do tri nedelje.Van tog perioda ne uzimaju alkohol – “vikend opijanje”.

Neki ljudi pod dejstvom alkohola postaju veseliji, neki mrzovoljni. Uobičajeno je da se kaze da čovek “potapa svoju bol u alkoholu” ( nazalost, bol je dobar plivač).

Autor: medicina novosti / Foto: kalyla

Written by Medicus

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *