Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Zablude o zdravoj ishrani

5 min read

U današnjem tekstu osvrnućemo se na nekoliko lažnih istina u koje ste možda i sami verovali i zbog kojih ste imali potpuno pogrešnu predstavu o tome šta zapravo podrazumeva zdrava ishrana.

Zabluda 1 – Organska hrana je bezukusna

Ova zabluda je zapravo vezana za zdravu ishranu uopšteno, ali nekako se posebno ističe kada se pomene pojam ,,organske hrane’’. Do nedavno organska hrana se vezivala samo za žitarice, ovsene pahuljice i namirnice tog tipa i gotovo da nema osobe kojoj ovo nije bila prva asocijacija. Uz to, uz ovakve namirnice se vezivao i epitet ,,bezukusno’’. Dakle zabluda – sve što je zdravo je i bezukusno je tako postala opšta i nepravedno strpala u ovaj koš i sve one fantastične zdrave recepte u čijem ukusu uživaju i najizbirljivija nepca.

Dobra vest je da je svest o organskoj hrani na dobrom putu i da konačno prave informacije dolaze do šire javnosti. Danas znamo da organska hrana podrazumeva daleko veći spektar namirnica različitih kategorija – od namirnica životinjskog porekla (meso, jaja, mlečnih proizvodi), preko već pomenutih žitarica, voća, povrća, pa sve do grickalica, sokova i slatkiša. Da, sve može biti organska hrana, a mi vas pozivamo da se o tome bliže informišete u tekstu ,,Šta je tačno organska hrana’’ koji možete naći na našem blogu.

Zablude_1

Zabluda 2 – Sve što je organsko je zdravo

Još jedan danak neinformisanosti i generalizovanju stvari. O ovome smo detaljnije pisali u tekstu ,,Šta je tačno organska hrana’’ ali nije zgoreg da se ponovo podsetimo.

Dakle, to što na kesici čipsa piše da je iz organske proizvodnje ne znači da je taj čips zdrav. Sam način pripreme ovog čipsa se ne razlikuje od pripreme čipsa iz tzv. komercijalne proizvodnje, a svi znamo da grickalice obiluju solju, spremaju se prženjem u dubokom ulju i ni u kom slučaju nisu preporuka zdrave ishrane. Ipak sama činjenica da krompir od kog se pravi ovaj čips dolazi iz zemljišta koje nije tretirano štetnim hemikalijama, pesticidima i veštačkim đubrivom, govori u prilog organskom u odnosu na neorganski čips. Ipak, to je neka druga tema.

Zaključak priče – sve što je organsko nije nužno i zdravo. Ako već želite da se hranite zdrave okrenite se organskoj hrani, ali namirnicama koje prepučuju načela zdrave ishrane i nutricionisti.

Zabluda 3 – Zdrave namirnice možete jesti neograničeno

Da, činjenica jeste da se crne čokolade sa visokim udelom kakaa poreporučuje kao zamena mlečnoj, ali to ne znači da treba da pojedete celu tablu. I kada je zdrava ishrana u pitanju treba imati meru i pre svega izbalansiran unos različitih namirnica kako bi organizam dobio sve potrebne vitamine, minerale i nutritivne sastojke.

Ipak, ako preterujete u unosu određene namirnice, možete dobiti potpuno drugačiji efekat. Dobar primer je hipervitaminoza – akutno patološko stanje tela koje nastaje kao rezultat toksičnog učinka preteranog prisustva određenog vitamin u organizmu. Da – moguće je preterati sa unosom vitamin.
Još jedan primer jeiI avocado – izrazito zdrava voćka koju nema nutricioniste koji neće preporučiti. Ipak, treba znati da je pored svih nutritivih vrednosti i blagodeti koje donosi organizmu bogat masnoćama i ako ga prekomerno unosite može uticati na pojavu viška kilograma, što svakako nije ono što ste želeli i što svakako nije cilj zdrave ishrane.

Dakle, budite umereni i težite balansu u svojoj zdravoj ishrani.

Zabluda 4 – Vegetarijnska i veganska ishrana je zdravija

U načelu da, ALI i na polju ove ishrane lako se može skrenuti sa ,,zdravog’’ puta. Činjenica je da vegetarijanska i veganska ishrana predstavljaju vid restrikstivne ishrane. U potpunosti se izbacuje meso i sve njegove prerađevine. Znamo da je meso jedan od glavnih izvora gvožđa u organizmu neophodno za njegovo pravilno funkcionisanje i zato je neophodno u ishranu uvesti namirnice koje menjaju meso i podjednako obiluju ovim mineralom.

Ukoliko se vegetarijanska ishrana bazira na pecivima, testima, mlečnim proizvodima, a ne obiluje pomenutim namirnicima onda ona svakako nije zdrava i može da izazove brojne zdravstvene probleme.

Zablude_2

Zabluda 5 – Najzdravije je jesti sirovu hranu

Da, činjenica je da je voće i povrće najbolje konzumirati u sirovom stanju, bez termičke obrade, bez blendiranje i sličnih načina obrade. Istina je da brojne namirnice ovog tipa gube nutritivne vrednosti i vitamine prilikom termičke obrade. Ali i tu ima jedno ,,ali!’’

Određeni antioksidanti iz nekih namirnica, poput likopena iz paradajza, karotena iz šargarepe i luteina iz spanaća upravo termičkom obradom, najbolje kuvanjem, zapravo postaju maksimalno iskoristivi, pa se za pripremu ovih namirnica upravo preporučuje suprotno navedenom u podnaslovu ovog odeljka. Zdravo je jesti paradajz u svežem obliku, sa malo maslinovog ulja, ali kuvani paradajz sok vašem organizmu pruža daleko više!

Dakle, u svetu zdrave ishrane nije sve crno-belo!

Zabluda 6 – Namirnice sa oznakom ,,light’’ su zdravije

Jedna od jako čestih i nažalost i dalje aktuelnih zabluda jeste da su namirnice sa oznakom ,,ligh’’ ili ,,diet’’ zdraviji i bolji izbor! Greška! Light jogurt znači da taj napitak ne poseduje mlečne masti ili da ih ima u jako niskom procentu, a ako uzmemo u obzir da su mlečne masti glavni nutrijent mlečnih proizvoda postavlja se logično pitanje – šta ostaje zdravo u tom jogurt. Odgovor je – ništa!

Dobra vest je da punomasne mlečne namirnice, poput grčkog tipa jogurta, postaju sve popularnije, što je dobar znak da se navike u ishrani menjaju na bolje.
Nije poenta u tome da isključite masnoće iz ishrane, već u umerenom unosu zdravih masti!

Izvor: idea.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar