Moja Medicina

Nauka i zdravlje

Forum

Vesti iz regiona  

  RSS

Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 2, 2019 03:34  

Medicinski izum srpskog naučnika u top 3 na svetu

Doktor medicine Boško Sremčević jedan je od pronalazača Em-cath koji je ušao u top 3 na globalnom takmičenju Imagine IF! nedavno održanom u Kembridžu u okviru trodnevne konferencije Health Horizons, javlja Brainz TV.

Kako piše Brainz, na globalnom takmičenju startapa iz oblasti zdravstva učestvovalo je 12 finalista i to iz Engleske, Španije, Hong Konga, Švajcarske, Amerike.

"Osvajanje takmičenja u Beogradu bilo je neverovatno iskustvo, ali biti u top 3 u Kembridžu kao jedan od 12 finalista je jedinstveno životno iskustvo. Imajte na umu da nam je prisustvovanje konferenciji Health Horizons, koja je bila domaćin Imagine IF! finala, pomogla nam ne samo u potencijalnom umrežavanju, nego i u uspostavljanju stvarnih kontakata sa investitorima i partnerima. To nam je takođe pomoglo da ojačamo svoju poziciju i nastavimo sa oživljavanjem našeg proizvoda. I naučili smo mnogo o svakom koraku koji moramo preduzeti", rekli su predstavnici tima Em-cath.

Em-cath je zasnovan na tehnologiji Univerziteta u Beogradu, čiji je pronalazač Sremčević. U pitanju je novi model urinarnog katetera koji rešava postojeći problem kontaminacije, prenosa bakterija i bola prilikom postavljanja.

Put ka tržištu Em-cath je započeo kroz saradnju sa Centrom za transfer tehnologije Univerziteta u Beograd i Kancelarijom za transfer tehnologije pri Fondu za inovacionu delatnost, uz pomoć koje je i obezbeđeno finansiranje u iznosu od 20.000 evra.

Izvor: rs.n1info.com


Quote
Medicus
(@medicus)
Member Admin
Joined: 1 year ago
Posts: 27
August 5, 2019 23:23  

Bravo za mladog kolegu!  😉 

Mladom lekaru Zoranu je prekipelo i sad za "dž" radi pregled na koji se čeka mesecima

- Ja sam čovek iz naroda i uvek uz radničku klasu - poručio je za Telegraf.rs

Plaćamo zdravstveno osiguranje, a onda pored toga traže da dodatno platimo neki pregled i analizu. Zbog ovog apsurda srpskog zdravstva lude mnogi pacijenti, a sada je prekipelo i jednom lekaru.

Mladi doktor iz Bača Zoran Novaković (32) zapalio je društvene mreže nakon što je objavio da će dopler ultrazvuk krvnih sudova, koji se inače naplaćuje i na koji se čeka prosečno oko dva meseca, raditi besplatno svakome kome treba.

- Poštovani građani opštine Bač, za vas sam tu i dalje da radim BESPLATNO dopler ultrazvuk krvnih sudova. Kome god treba tu sam i neka se javi. Uprkos svim pretnjama pojedinaca, ja mislim da ljudi koji nemaju novca imaju pravo na besplatne preglede i treba svima pomoći, zbog toga lekari i postoje. Naravno ako treba i u drugim opštinama slobodno zovite - napisao je on.

Na pitanja Telegrafa jutros nije imao vremena da odgovara jer, kako nam je objasnio, žuri na operaciju. Samo je kratko prokomentarisao.

- Ja sam čovek iz naroda i uvek uz radničku klasu.

Zoran je u video snimku naveo da su lekari dužni da pomažu ljudima bez ikakve nadoknade, jer već primaju svoje plate.

- Ko želi dodatnu zaradu, on se bavi privatnim poslom. Uvek sam bio pobornik pomoći ljudima, naročito onima koji su socijalno ugroženi. Sve što sam u stanju da pomognem, bilo medicinski ili emotivno, da budem rame za plakanje, tu sam. Niko i ništa me neće zaustaviti jer ja sam u službi ljudi, pacijenata. Svi imaju prava na besplatnu zdravstvenu zaštitu. Zdravlje je nešto što nema cenu i mora biti besplatno - zaključio je on.

Izvor: telegraf.rs

This post was modified 6 months ago 3 times by Medicus

ReplyQuote
Share:
Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Skip to toolbar

Please Login or Register