„Duple poruke“- shizofrenija

2 min čitanja
"Duple poruke"- shizofrenija

Foto: psihobrlog

„Duple veze“ ili “ duple poruke“ podrazumevaju ponavljanu situaciju u komunikaciji dve osobe, pri čemu je primarni negativni zahtev u konfliktu sa sekundarnim pozitivnim zahtevom ili obrnuto.

To su duple kontroverzne poruke. Na primer, devojka koja koketira sa mladičem izazovno pućeći usne i kaže: „Ne želim da me ljubiš“, ili se probliži prema nekome i kaže: „Beži od mene“. Postoji jos složenija situacija kada su u sukobu verbalna i neverbalna komunikacija, na primer prijatelju se kaže da dođe kad god poželi, a kad ovaj dođe pokazuje se neugodno iznenađenje, izrazom lica i očima se pravi grimasa sa porukom „gde baš sada“

"Duple poruke"- shizofrenija
„Duple poruke“ – Foto: psychiatryadvisor

Zastupljena je teza da shizofrenija predstavlja konačni ishod pogrešnog progresivnog prilagođavanja jedinke sredini u kojoj živi, tokom detinjstva i adolescencije.

Kako dalje navodi autor Kliničke psihijatrije Jovan Marić, pod duplim porukama se podrazumeva da se nesto istovremeno i zahteva da se izvrsi, ali i nedozvoljava. Prema autoru su ponavljana ekspozicija duplih poruka, deprivacija od strane majke, obrnuta roditeljska uloga, patogena porodica kao celina i teškoće tokom falusnog stadijuma, faktori individualnog životnog iskustva i deo su etiologije shizofrenije.

Prema ovim faktorima zastupljena je teza da shizofrenija predstavlja konačni ishod pogrešnog progresivnog prilagođavanja jedinke sredini u kojoj živi, tokom detinjstva i adolescencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.