Prepucijum (preputium) – kožica | građa i uloge

2 min čitanja
prepucijum-preputium-kozica-gradja-i-uloge-penis-glavic-glans-1-mojamedicina

Foto: healthline.com

Prepucijum, struktura obično poznata kao kožica, je nabor kože koji pokriva glavić penisa. Ovaj prirodni pokrivač poseduje nekoliko važnih funkcija i igra značajnu ulogu u muškoj anatomiji.

Iako se mišljenje da je kožica penisa nepotrebna odavno odomaćila u opštoj populaciji, to baš i nije tako. Uklanjanje prepucijuma sa sobom nosi i određene posledice, a ovom prilikom osvrnućemo se na važne uloge ovo strukture penisa.

Struktura i razvoj

Prepucijum se u normalnim uslovima lako prevlači preko glansa, što omogućava odgovarajuću higijenu i izlaganje glavića penisa u spoljašnjost tokom seksualnog odnosa. Prepucijum se sastoji od spoljašnje kože i unutrašnjeg sloja sluzokože. Zapravo iz dva lista, unutrašnjeg koji naleže na glans i čini ga senzitivna sluznica, i spoljašnjeg, kojeg čini koža.

Prepucijum (preputium) - kožica | građa i uloge
Foto: anatomytool.org

Tokom ranog detinjstva, prepucijum se obično spaja sa glansom, što ima protektivnu ulogu na glans kada su u pitanju agresivne supstance urina. Nakon toga sledi period odvajanje prepucijuma, poznat kao prepucijalno odvajanje. Proces je prisutan kod većine dečaka, često u adolescenciji.

Prepucijum i njegove uloge

Jedna od primarnih funkcija prepucijuma je zaštita osetljivog glavića penisa. Kožica štiti glans od trenja, iritacije i štetnih faktora okoline, održavajući njegovu osetljivost koja je ključna tokom seksuanog odnosa.

Prepucijalno tkivo sadrži brojne nervne završetke na njegovom unutrašnjem listu koji naleže na glans, što ga čini veoma osetljivim područjem. Ovi nervni završeci doprinose seksualnom zadovoljstvu i uzbuđenju, poboljšavajući celokupno seksualno iskustvo.

Kao što je već navedeno, prevlačenje prepucijuma preko glansa omogućava adekvatnu higijenu tokom kupanja i čišćenje površine glavića. Na taj način smanjuje se rizik od infekcija i poboljšava se opšta higijena genitalija.

Foto: bishuk.com/mojamedicina

Ponekad su mogući i problemi

Prepucijum je vitalna i složena struktura u muškoj anatomiji, koja služi različitim funkcijama koje se odnose na zaštitu glansa, osetljivost tokom seksualnog odnosa, ali i u cilju adekvatne higijene. Razumevanje uobičajenih medicinskih problema povezanih sa prepucijumom, od suštinskog je značaja za ranu dijagnozu, odgovarajući tretman i opšte zdravlje i dobrobit muškaraca. Ako pojedinci imaju bilo kakve probleme u vezi sa prepucijumom, konsultacija sa zdravstvenim radnikom je ključna da bi se osigurala pravilna dijagnostika problema i njegovo lečenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.