Cerumen – ušni vosak

3 min čitanja

Foto: SHUTTERSTOCK

Cerumen ili ušni vosak je supstanca žućkaste boje, koja se izlučuje iz ceruminoznih žlezda. Njegova uloga je pre svega zaštitna. Uglavnom ga najviše ima ispred same bubne opne, gde služi kao barijera za prolazak bakterija, gljivica i vode u uvu.

Otpuštanjem mrtvog tkiva i podmazivanjem spoljašnjeg slušnog kanala, omogućava se nesmetan prolazak zvuka do bubne opne, kao i unutrašnjeg uva. A kako služi i kao barijera, sve bakterije, gljivice i voda će se zalepiti u ušni vosak i prirodnim putem evakusati, što se smatra normalnim procesom. I što će reći da je normalno imati ušni vosak u spoljašnjem slušnom kanalu.

Cerumen kao problem

Postoje situacije kada dođe do stvrdnjavanja cerumena i nemogućnosti evakuacije viška cerumena, te dolazi do određenih smetnji kao što su osećaj punoće u uvu, vrtoglavica, oslabljen sluh, kao i bol. Oslabljen sluh nastaje zbog nemogućnosti normalnog prolaska zvuka kroz nakupljeni cerumen.

Izlučivanje cerumena je individualno. Postoje osobe kod kojih je pojačano njegovo stvaranje, u zavisnosti od odbrambenih potreba. Ali će tim i mogućnost za njegovu blokadu biti veća. Takođe upotreba slušnih aparata, štapića za uši, onemogućava njegovu prirodnu evakuaciju, a tu su pokušaji čišćenja ušiju drugim neuobičajenim predmetima, ukosnice, ključevi, salvete.

cerumen
Foto: regainhearing.co.uk

Osobe koje imaju predispoziciju za povećano stvaranje i slabu evakuaciju cerumena su one sa prirodno uskim i dugim spoljašnjim kanalom, sa dosta dlačica u kanalu, benignim izraslinama, sa kožnim oboljenjima kao što je ekcem i mnogi drugi.

Kako možemo da pomognemo pacijentu?

Ukljanjanje cerumena i spoljašnjeg slušnog kanala se radi nakon pregleda otoskopom, kada se utvrdi da je prirodan proces evakuacije otežan, kada nakupljeni cerumen izaziva simptome, bol, vrtoglavicu, svrab.
Neke od metoda su ispiranje vodenim mlazom, ukapavanje vodonik-peroksida, korištenje specijalnih aspiratora.

cerumen aspirator
Aspirator cerumena – Foto: bionix.com

Vodonik peroksid 3% se ukapava u uho kako bi omekšao stvrdnuti cerumen, a ako nije došlo do spontanog pražnjenja, spoljašnji slušni kanali se ispiraju pod mlazom vode, čime se u kanalu stvara vrtlog koji će izbaciti cerumen van. Ispiranje ušiju je bezbolno, radi se mlakom vodom, nikako hladnom, jer bi u tom slučaju izazvali vrtoglavicu. Ukoliko ove metode nisu uspešne, savetuje se ukapavanje parafinskog ulja koje je namenjeno za uši, koje će dovesti do razmekšavanja voska i njegovog lakšeg ispiranja. Takođe postoje specijalni aspiratori koji se koriste u otorinolaringologiji uz pomoć kojih se aspirira višak cerumena.

Veoma je bitno napomenuti da agresivno otklanjanje cerumena može dovesti do vrtoglavice, bola, krvarenja, perforacije bubne opne, kao i zapaljenja spoljašnjeg slušnog kanala. Kontraindikacije za ispiranje ušiju su perforacija bubne opne, akutna upala spoljašnjeg slušnog kanala (ispiranje se vrši sa rastvorom acidi borici), kao i hronične upale uva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.