Ušna mast – Cerumen

3 min čitanja
usna-mast-cerumen-1

Foto: everfinite.com

Ušna mast, takođe poznata među medicinskim radnicima kao cerumen, je supstanca koja igra funkcionalnu ulogu unutar ušnog kanala. Pomaže u zaštiti uha tako što zadržava nečistoće pre ulaska u slušni kanal i odbijaju vodu. Ukoliko se proizvodu u suvišku, postojeći cerumen se obično prirodno kreće ka spoljašnjosti ušnog kanala.

Međutim, u nekim slučajevima prekomerna količina cerumena može da začepi spoljašnji ušni kanal i poremeti sluh, kao i da poveća verovatnoću nastanka infekcije uha. U tom slučaju neophodno je lečiti impaktaciju cerumena, kako bi se omogućilo da ušni kanal ostane otvoren i u optimalnoj funkciji.

Problemi koje može da uzrokuje ušna mast

Svako može da doživi simptome povezane sa prekomernim nakupljanjem ušne masti. Pojedine osobe imaju veću predispoziciju kada je u pitanju problem za začepljenjem slušnog kanala. To su osobe koje prirodno imaju uski ušni kanal, redovno koristite čepove za uši ili slušne aparate, starije osobe, zatim oni koji imaju smetnje u razvoju i oni koji često koristite pamučne štapiće ili stavljaju druge materijale u uho.

ušna mast cerumen
Foto: floridaentcare.com

Simptomi začepljenja uha cerumenom

Za ljude pogođene ovim problemom, uobičajeno je da dožive simptome kao što su, bol u uhu, poteškoće sa sluhom, tinitus, svrab, iscedak iz uha, vertigo… Pored ovih simptoma, nelečena impaktacija cerumena može dovesti do drugih komplikacija sa težim ishodima. To uključuje infekciju uha, perforiranu bubnu opnu i bol u uhu.

Tretman

Postoje tri uobičajene metode intervencije za lečenje prekomernog nakupljanja ušne masti: irigacija, topikalne kapi za uši i ručno uklanjanje.

Irigacija je najčešći metod koji lekari opšte prakse koriste za uklanjanje cerumena. U ušni kanal se usmerava mlazni irrigator koji omekšava i uklanja ušnu mast. Ova metoda je još efikasnija ako se uho tretira lokalnim kapima za uši. Ne preporučuje se irigacija kod ljudi sa abnormalnostima ušnog kanala ili istorijom operacije uha.

Lokalne kapi za uši mogu biti na bazi vode ili ulja i deluju na cerumen unutar ušnog kanala kako bi ga omekšali ili rastvorili radi lakšeg prirodnog uklanjanja. Pokazalo se da su obe vrste kapi za uši efikasnije od placeba, iako nijedna nije efikasnija od druge.

Najbolje je da medicinski profesionalac izvrši ručno uklanjanje ušnog voska, jer je moguće da se ušna mast dodatno zbije i izazove veće začepljenje ako pojedinci pokušaju da to urade sami. Instrument za vizualizaciju je potreban za navigaciju ušnim kanalom, pored instrumenta za uklanjanje, kao što je kašika ili kireta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.