Trudnoća po nedeljama

4 min čitanja
trudnoca-po-nedeljama-mojamedicina-9

Foto: goodfon.com

Kako tačno izgleda trudnoća po nedeljama? To je jedno od najčešćih pitanja u trudnoći. U predstojećem tekstu donosimo Vam informacije koje će Vas informisati detaljno o svakom periodu Vaše trudnoće.

Trudnoća po nedeljama u kratkim crtama

Prva nedelja – Ova prva nedelja je zapravo period Vaše menstruacije. Pošto se očekivani datum rođenja računa od prvog dana Vaše poslednje menstruacije, ova nedelja se računa kao deo Vaše četrdesetonedeljne trudnoće, iako Vaša beba još nije začeta.

Druga nedelja – oplodnja Vaše jajne ćelije spermatozoidom će se desiti krajem ove nedelje.

Treća nedelja – Trideset sati nakon začeća, ćelija se deli na dve. Tri dana kasnije, oplođena jajna ćelija (zigot) se podelila na 16 ćelija. Posle još dva dana, ova grupica ćelija je migrirala iz jajovoda u matericu (matericu). Sedam dana nakon začeća, zigot se uvlači u debelu sluznicu materice (endometrijum). Zigot je sada poznat kao blastocista.

Četvrta nedelja – Beba u razvoju je sitnija od zrna pirinča. Ćelije koje se brzo dele su u procesu formiranja različitih sistema tela, uključujući sistem za varenje.

Peta nedelja – Neuralna cev koja se razvija će na kraju postati centralni nervni sistem (mozak i kičmena moždina).

Šesta nedelja – Beba je sada poznata kao embrion. Dužina je oko 3 mm. U ovoj fazi luči posebne hormone koji sprečavaju majku da dobije menstruaciju.

trudnoća po nedeljama
Trudnoća po nedeljama – Foto: peakpx.com

Sedma nedelja – Srce kuca. Razvila se posteljica i amnionska kesa. Placenta se uvlači u zid materice kako bi pristupila kiseoniku i hranljivim materijama iz krvotoka majke.

Osma nedelja – Embrion je sada dugačak oko 1,3 cm. Brzo rastuća kičmena moždina izgleda kao rep. Glava je neproporcionalno velika.

Deveta nedelja – oči, usta i jezik se formiraju. Sićušni mišići omogućavaju embrionu da se kreće. Krvne ćelije stvara jetra embriona.

Deseta nedelja – Embrion je sada poznat kao fetus i dugačak je oko 2,5 cm. Svi telesni organi su formirani. Ruke i stopala, koji su ranije izgledali kao šake ili lopatice, sada razvijaju prste na rukama i nogama. Mozak je aktivan i ima moždane talase.

Jedanaesta nedelja – Zubi se formiraju unutar desni. Malo srce se dalje razvija.

Dvanaesta nedelja – Prsti na rukama i nogama su prepoznatljivi, ali su i dalje spojeni kožom. U to vreme može se uraditi kombinovani skrining test u prvom tromesečju (test krvi majke + ultrazvuk bebe). Ovaj test proverava trizomiju 18 (Edvardov sindrom) i trizomiju 21 (Daunov sindrom).

Trinaesta nedelja – Fetus može prilično snažno da pliva. Sada je njegova dužina više od 7 cm.

Četrnaesta nedelja – Kapci su spojeni preko potpuno razvijenih očiju. Beba sada može nemo da plače, jer ima glasne žice. Možda čak i počne da sisa palac. Na prstima ruku i nogu rastu nokti.

Šesnaesta nedelja – Dužina fetusa je oko 14 cm. Pojavile su se trepavice i obrve, a jezik ima ukusne pupoljke. Skrining majčinog seruma u ​​drugom tromesečju biće ponuđen u ovom trenutku ako test u prvom tromesečju nije urađen (videti nedelju 12).

trudnoća po nedeljama
Foto: wall.alphacoders.com

Nedelja 18-20 – Biće ponuđen ultrazvuk. Ovo skeniranje morfologije fetusa služi za proveru strukturnih abnormalnosti, položaja placente i višeplodnih trudnoća. Zanimljivo je da se često može primetiti štucanje fetusa.

Nedelja 20 – Dužina fetusa je oko 21 cm. Uši su potpuno funkcionalne i mogu čuti zvukove iz spoljašnjeg sveta. Vrhovi prstiju imaju otiske. Sada se genitalije mogu razlikovati ultrazvučnim pregledom.

Nedelja 24 – Dužina fetusa je oko 33 cm. Spojeni očni kapci se sada razdvajaju na gornje i donje kapke, omogućavajući bebi da otvori i zatvori oči. Koža je prekrivena finom dlakom (lanugo) i zaštićena je slojem voštanog sekreta (verniks). Beba pravi pokrete disanja svojim plućima.

Nedelja 28 – Vaša beba sada teži oko 1 kg (1.000 g) i dugačka je oko 25 cm (10 inča) u dijametru teme-trtica. Dužina od temena do prstiju je oko 37 cm. Rastuće telo je sustiglo veliku glavu i beba sada izgleda proporcionalnije.

Nedelja 32 – Beba većinu svog vremena provodi u snu. Njeni pokreti su snažni i koordinisani. Verovatno je do sada zauzela položaj ‘glave dole’, pripremajući se za rođenje.

Nedelja 36 – Beba je dugačka oko 46 cm. Verovatno se ugnezdila glavom u majčinu karlicu, spremna za rođenje. Ako se sada rodi, šanse za preživljavanje su odlične. Razvoj pluća je brz u narednih nekoliko nedelja.

Nedelja 40 – Beba je dugačka oko 51 cm i spremna je za rođenje. Ne zna se tačno šta uzrokuje početak porođaja. Najverovatnije je to kombinacija fizičkih, hormonalnih i emocionalnih faktora između majke i bebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.