Šta je džetleg (jet lag) i kako ga pobediti?

3 min čitanja
sta-je-dzetleg-jet-lag-i-kako-ga-pobediti-7

Jet lag je osećaj umora koji se javlja kada se krećete dugim avionskim letom koji obuhvata nekoliko vremenskih zona. Zbog toga se naziva i „sindrom promene vremenske zone“.

Ozbiljnost simptoma jet lag zavisi od:

  • Broja vremenskih zona – Što je veći broj pređenih vremenskih zona, to je džet lag izraženiji.
  • Pravac leta – Manji je ako je let od istoka ka zapadu.
  • Vremena leta
  • Starosti putnika – češće se javlja kod starijih od 60 godina, a najređe kod beba i dece.

Simptomi Jet Lag-a

Pored umora, putnik može iskusiti i poremećaj apetita, kao što je osećaj gladi u ponoć i neuobičajeno duge sate spavanja ili budnosti. Takođe mogu postojati simptomi kao što su poremećaj varenja, promene u navikama creva i bešike i fluktuacije krvnog pritiska. Putnici takođe mogu iskusiti propuste u pamćenju, razdražljivost i loše rasuđivanje.

Fiziologija ove pojave

Jet lag nastaje zbog razlike između prirodnih dnevnih ritmova organizma (koji su prvobitno podešeni na vremensku zonu iz koje ste krenuli) i vremenske zone Vašeg odredišta. Telu je potrebno vreme da nauči da se vremenska zona sada promenila, a da dnevni sati počinju u drugačije vreme. Vreme potrebno za ovo usklađivanje može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

jet lag džetleg
Foto: Getty Images

Bioritmovi se takođe nazivaju cirkadijalnim (dnevnim) ritmovima. Oni su podešeni na biološki sat u delu mozga koji se zove hipotalamus, koji takođe prima svetlosne signale iz očiju. Ovo kontroliše obrasce telesnih funkcija, kao što su varenje, moždani ciklusi, lučenje hormona i druge vitalne funkcije kao što su otkucaji srca i najniže i najviše vrednosti krvnog pritiska, kako bi se uklopili u ciklus od 24 sata.

Nastaje lučenjem melatonina i drugih materija u mozgu kao odgovor na sunčevu svetlost. Osim svetlosti, postoje i drugi agensi koji modifikuju biološki sat. To uključuje vreme obroka, vežbe, temperaturu, društvene aktivnosti i neke lekove. Sunčeva svetlost je najmoćniji sat za podešavanje dnevnog bioritma. Tako slepi ljudi mogu doživeti apsolutni poremećaj telesnih ciklusa ako se ne primenjuju drugi modifikatori.

Kada letite na istok, vaši cirkadijalni ritmovi su sada nekoliko sati iza vremena u vremenskoj zoni odredišta. To znači da pokušavate da uradite stvari nekoliko sati pre nego što vaše telo bude spremno za to. Ovo se tehnički naziva napredovanjem faze i teže ga je prevazići od suprotnog, što se naziva fazno kašnjenje.

To je jednostavno zato što naš prirodni ritam ima tendenciju da lagano odlaže svaki dan, tako da, ako se telu dozvoli njegov ritam slobodnog protoka, stvari se dešavaju malo kasnije svakog dana (kada nema rutine). Kašnjenja faza su jednostavno preterivanje ove tendencije i telo ih može lakše prihvatiti.

Načini da se pobedi jet lag

Istraživači su bili uspešni u pronalaženju nekih metoda za ponovno aktiviranje cirkadijalnih ritmova u novoj vremenskoj zoni. Ove uključuju:

  • Izlaganje sunčevoj svetlosti što je više moguće u prvih nekoliko dana, kako bi supstance u telu koje postavljaju ritam tela mogle da počnu da menjaju svoj proizvodni ciklus.
  • Izbegavajte dremke pre spavanja, čak i ako ste pospani.
  • Odredite redovno vreme za obroke i spavanje kako biste omogućili Vašem telu da se brže prilagodi.
  • Pijte dovoljno vode dok putujete letom.
  • Izbegavajte alkohoa i kofein.
  • Tokom leta avionom smestite se što udobnije.

Ponekad se koriste lekovi i uključuju upotrebu melatonina, kofeina, armadofinila, benzodijazepina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.