Gojaznost i depresija

2 min čitanja
gojaznost-i-depresija-mojamedicina-3

Studije su pokazale da su, među ženama srednjih godina, gojaznost i depresija snažno povezane.

Pre jednog veka glavni uzrok smrti bile su zarazne bolesti. Razvojem medicine smanjio se broj umrlih od zaraznih bolesti, ali se povećao broj hroničnih i metaboličkih bolesti. Hronične bolesti sada uzrokuju većinu smrtnih slučajeva, posebno u razvijenim zemljama.

Depresija i anksioznost

Postoji veza između hroničnosti ili dugotrajne prirode bolesti, dugog životnog veka i mentalnih bolesti. Prevalencija poremećaja mentalnog zdravlja u Sjedinjenim Državama, na primer, porasla je u poslednjih nekoliko decenija i skoro 6,6% odraslih osoba u SAD (više od 13 miliona odraslih) ima veliki depresivni poremećaj, a oko 18% (oko 40 miliona odraslih) odraslih pati od anksioznog poremećaja.

gojaznost-i-depresija-mojamedicina-1
Foto: centerpointmedicine.com

Depresija i anksioznost stoga čine glavni deo problema mentalnog zdravlja u Sjedinjenim Državama, kao i u drugim razvijenim zemljama.

Gojaznost i druga stanja

Gojaznost povećava rizik od dijabetesa, artritisa i kardiovaskularnih bolesti što dovodi do skraćenog životnog veka i, što je još važnije, lošijeg kvaliteta života

Gojaznost, depresija i anksioznost

Postoje studije koje otkrivaju da je gojaznost povezana sa povećanim životnim rizikom od velike depresije i anksioznih poremećaja. Gojaznost takođe povećava rizik od paničnog poremećaja ili agorafobije, posebno kod žena. Prekomerna konzumacija alkohola, loša ishrana i fizička neaktivnost povezani su sa depresijom, kao i sa gojaznošću.

Studije su pokazale da je među ženama srednjih godina gojaznost snažno povezana sa depresijom. Ova povezanost među populacijama ostaje konzistentna čak i nakon prilagođavanja drugim faktorima kao što su rasa, bračni status, obrazovanje, upotreba duvana ili upotreba antidepresiva. Depresija je dalje povezana sa značajno nižim nivoom fizičke aktivnosti i većim unosom kalorija.

1 komentar na “Gojaznost i depresija

  1. Nazalost, u 99% slucaja, prejedanje i lose navike u iskrani poticu iz losih psihickih stanja. Pricam i iz iskustva, kao neko ko je uspeo da resi problem sa gojaznoscu. Zdravo okruzenje je pola price.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.