Gojaznost

1 min čitanja
gojaznost

Foto: kurir

Gojaznost – Sedam od 10 vodećih uzroka smrtnosti i onesposobljenosti u svetu danas su hronične bolesti (poput tumora, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes).

Stvaranje uslova za zdrav život u modernom okruženju, uključujući borbu protiv gojaznosti (obesitas), jedan je od velikih izazova za čovečanstvo. Prvi terapijski postupci lečenja ovih stanja odnose se na smanjenje gojaznost. Svetska Zdravstvena Organizacija danas klasifikuje uhranjenost prema indeksu telesne mase i ukoliko je njena vrednost preko 30 tada predstavlja gojaznost. (BMI, masa u kilogramima koja je podeljena kvadratom visine izraženoj u metrima).

Gojaznost
Indeks telesne mase

Osnov gojaznosti predstavlja postepeno, tokom dužeg vremenskog perioda uvećanje masnih ćelija i njihovo ispunjavanje mastima koji se na ovaj način skladište u organizmu. Ovaj proces dešava se u situacijama kada unos kalorija u organizam premaši njihovu potrošnju.

Glavne mogućnosti lečenja bazirane na naučnim dokazima su uticaj na način života, primena određenih lekova (farmakoterapija), i hirurški pristup gojaznosti baziran na intervencijama na digestivnom traktu (barijatrijska hirurgija). Preporučene korekcije u životnim navikama, kako bi se postiglo i održalo smanjenje telesne mase u borbi protiv gojaznosti su savetovanje, dijeta (smanjen unos kalorija), fizička aktivnost (povećana potrošnja kalorija) i psihoterapija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.