Refluks želudačne kiseline: gorušica, žgaravica

3 min čitanja
refluks-zeludacne-kiseline-gorusica-zgaravica-mojamedicina-5

Foto: Shuterstock

Gorušica je pre simptom nego bolest. To je simptom gastroezofagealne refluksne bolesti ili „refluksa kiseline“. Ovo je uobičajeno stanje kada hlorovodonična kiselina proizvedena u želucu prodre u jednjak.

Jednjak je cevast organ sastavljen od mišića i u lumenu obložen osetljivim slojem sluzokože koji se proteže od usta do želuca. Kako želudačna kiselina dospeva u jednjak, to dovodi do žgaravice ili pekućeg osećaja i nelagodnosti u grudima. Uprkos činjenici da bol nema nikakve veze sa srcem, opis njegove lokacije ima konotaciju samo sa nomenklaturom.

Prodor kiseline u jednjak takođe dovodi do kiselog ili gorkog ukusa u zadnjem delu usne duplje i u teškim slučajevima do bola i otežanog gutanja. Većina ljudi ima refluks želudačne kiseline u nekom trenutku svog života.

Zbog čega se javlja gorušica?

Refluks kiseline ili gorušica mogu biti uzrokovani od strane više faktora. Na donjem kraju jednjaka nalazi se donji ezofagealni sfinkter. Ovaj sfinkter deluje kao ventil, otvarajući se kako bi se hrana transportovala u želudac. Zatvara se da spreči regurgitaciju želudačnog sadržaja iz želuca u jednjak. U nekim slučajevima, poremećaj funkcije ovog sfinktera može da uzrokuje probleme sa gorušicom.

žgaravica gorušica
Foto: ordinacija.vecernji.hr

Pored toga, osobe koje su pušači, alkoholičari, uzimaju lekove protiv bolova kao što je ibuprofen, konzumiraju začinjenu hranu ili uzimaju obilne obroke, gojazni i trudnice, imaju veći rizik od refluksa kiseline i samim tim žgaravice.

Hrana koja sadrži kofein kao što je čokolada, kafa i pepermint takođe oslabljuju donji ezofagealni sfinkter. Određeni položaj tela može da uzrokuje probleme sa gorušicom, te ona može da se javi u leećem položaju ili pri saginjanju.

Učestalost refluksa želudačne kiseline varira od osobe do osobe. Rizik raste sa godinama i može značajno smanjiti kvalitet života i opšte blagostanje.

Rizici povezani sa gorušicom

Ako se ne leči, želudačna kiselina može da iritira unutrašnju sluznicu jednjaka. Ovo može dovesti do ezofagitisa. U težim slučajevima to može dovesti do otvorenih ranica ili ulkusa u jednjaku. Ovo se zove erozivni ezofagitis. Vremenom, u retkim slučajevima, ovo se može pretvoriti u neoplastične promene jednjaka.

Lečenje žgaravice

Lečenje refluksa kiseline treba da uključi glavnu komponentu promene načina života. Kada ovo ne uspe, terapija se pojačava tako da uključuje antacide koji pomažu da se neutrališu efekti želudačne kiseline. Promene životnog stila uključuju, prestanak pušenja, smanjenje unosa alkohola, smanjenje telesne mase, redovno vežbanje, izbegavanje masne i začinjene hrane.

Lekovi koji smanjuju lučenje želudačne kiseline, koji se nazivaju inhibitori protonske pumpe, jedan su od oslonaca terapije refluksa kiseline. Lečenje refluksa kiseline je obično uspešno, ali recidivi su česti. Skoro polovina lečenih osoba doživljava povratak simptoma nakon godinu dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.