Kada je potrebno rad srca pratiti uz holter EKG uređaj?

3 min čitanja
holter-ekg-mojamedicina-1

Foto: mirador

Zdravo srce predstavlja osnov i temelj dobrog zdravlja. Zato je važno i pri najmanjim smetnjama otići do lekara, zakazati pregled kod kardiologa i proveriti da li je sve u redu. Pre toga, važno je jednom godišnje kroz sistematski pregled proveriti kompletno zdravlje, rutinskim pregledama i osnovnim analizama, čime ćete preduprediti svaki zdravstveni problem.

Međutim, kada se pojave određeni simptomi, poput gušenja, gubitka daha, nedostatka snage, zamora pri bilo kakvom kretanju, bola u grudima, kardiolog je prva stanica.

Pored osnovnog pregleda, EKG je njegov deo, kako bi se registrovao rad srca. U nekim slučajevima potrebnan je monitoring srca tokom dužeg vremenskog perioda, jer se beleženje rada srca tokom redovnog pregleda sprovodi u neprirodnim okolnostima, okruženju i kratko traje, pa je potrebno pratiti rad uz holter EKG uređaj.

holter ekg
EKG monitoring holterom

Šta je holter EKG?

Holter Ekg predstavlja neinvazivni, bezbolan i jednostavan metod praćenja rada srca. Sam uređaj se sastoji od elektroda i žica koje se prikače na holter čija veličina je poput veličine mobilnog telefona. Razlika između EKG-a i holter EKG-a je u tome što se holter EKG nosi u periodu od 24 do 72 sata, konstantno, i beleži rad srca tokom obavljanja svih poslovnih i drugih obaveza, kretanja u kući, te samog odmaranja i spavanja.

Holter EKG se radi skoro uvek kada se pacijent žali na probadanje u gornjem delu abdomena, nesvestice, slabost i nemoć.

Gde se radi holter EKG-a?

Postavljanje holter monitoringa i praćenje rada srca može se sprovesti kako u državnim bolnicama, tako i u privatnoj praksi, svi nude opciju snimanja rada uz holter EKG.

Uopšteno, ova dijagnostička metoda je jeftina, kako po zdravstvenu ustanovu, tako i po pacijenta, naročito ako imate u vidu da se na ovaj način dobijaju rezultati koji mogu da vam spasu i srce i život.

Pripreme za holter EKG-a

Posebnih priprema nema. Ono što vam je potrebno jeste uput od odabranog kardiologa i zakazivanje vašeg termina. Pre dolaska na plasiranje holter EKG uređaja bitno je da se okupate, jer tokom njegovog nošenja kupanja nema, budući da bi kvašenje dovelo do otpadanja elektroda. Bitno je da znate da se tokom njegovog nošenja ne podvrgavate teškim fizičkim aktivnostima, jer bi znojenje isto uticalo na elektrode baš kao i kupanje.

Pored ove pripreme, jedino šta može da se javi kao potrebno, kod muškaraca, depiliranje ili brijanje grudnog koša, kako bi elektrode mogle da se zalepe za kožu.

Tokom nošenja holter EKG uređaja bitno je da se ponašate sasvim normalno, kao i svakog dana u svom životu, da radite, odlazite gde i inače, odmarate i spavate kao i inače, jer se tako dobijaju verodostojni rezultati. Sam uređaj je mali i neće vas ni u čemu ometati, dok će rezultati biti ti koji će pomoći da dobijete tačnu i potrebnu dijagnozu.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.