Kolonoskopija – šta sve treba znati

3 min čitanja
kolonoskopija-moja-medicina-1

Današnji način života i loše navike dovode do povećanog rizika za mnoge bolesti. Često nemamo vremena, pa zanemarujemo signale koje nam šalje organizam. Lekaru idemo tek kad se simptomi neke bolesti jave. U tome je najveća greška. Veliki broj pregleda u razvijenijim zemljama ljudi obavljaju preventivno jednom godišnje. Na taj način se uspešno otklanjaju sve sumnje, ali se i prati trenutno stanje, ako za to ima razloga. Jedan od ključnih pregleda za kontrolisanje zdravstvenog stanja digestivnog trakta je kolonoskopija.

Šta je kolonoskopija i kako izgleda?

Kolonoskopija je pregled debelog creva, odnosno, optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. To je fleksibilna cev debljine prsta, koja ima deo za posmatranje i namontiran jedan izvor svetlosti. Lekar specijalista pomoću male video kamere može da proveri stanje sluznice debelog creva.

Pred samu proceduru je neophodno zauzeti odgovarajući položaj – ležanje na boku sa zgrčenim i savijenim nogama, sa kolenima do grudnog koša. Zatim, pošto obloži kolonoskop posebnim lubrikantnim sredstvom, doktor lagano ubacuje cev u rektum. Neophodno je insuflirati malu količinu vazduha u debelo crevo, kako bi se kolonoskop lakše usmerio prema proksimalnim partijama debelog creva.

Ceo pregled se snima, notira i po potrebi produbljuje (biopsija – uzimanje uzorka sluzokože, radi daljeg mikroskopskog ispitivanja potencijalnih promena na debelom crevu). Kolonoskopija traje oko 40 minuta, ali je neophodno da pacijent nakon pregleda neko vreme ostane pod nadzorom lekara. Najčešći razlozi za odlazak na ovaj pregled su: bolovi u predelu donjeg stomaka, lociranje i/ili zaustavljanje krvarenja, znaci raka debelog creva, uklanjanje polipa. Pored kolonoskopije, lekari često preporučuju i gastroskopiju. Za pacijenta je najlakše da oba pregleda uradi odjednom, ukoliko je to moguće.

Pre pregleda

Priprema za kolonoskopski pregled je veoma bitna. Dva dana pre procedure neophodno je potpuno pražnjenje debelog creva, kako bi pregled bio uopšte moguć. Od dobre pripreme vrlo često zavisi i sam pregled i konačni ishod u vidu rezultata. Lekar specijalista pacijjentu predlaže najadekvatniji metod ili više kombinovanih metoda čišćenja debelog creva. Sve u svemu postoji nekoliko načina – dijeta, laksatiiv, klizme.

kolonoskopija

Kolonoskopija se može vršiti pod lokalnom anestezijom ili u kratkoj totalnoj anesteziji. Ni pod lokalnom anestezijom pregled nije bolan, ali je neprijatan, pa se sve češće obavlja u totalnoj anesteziji. U suštini proces je moguće obaviti i bez anestezije, ali pošto je neprijatan, preporučuje se neki od dva vida „uspavljivanja“. Anestezija se daje intravenski i svojim dejstvom pokriva celu intervenciju. Dobro bi bilo da na pregled dođete sa pratnjom.

Posle pregleda

U principu, nakon obavljene kolonoskopije, pacijent može nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, jer nema nekog posebnog oporavka. Ipak zbog lokalne anestezije se pacijentima preporučuje da jedno dva dana nakon pregleda ne voze i ne obavljaju fizički zahtevne aktivnosti. Posle pregleda ćete imati osećaj nadutosti i pojačano ispuštanje gasova. To je normalno i stabilizuje se brzo.

Pojava krvi u stolici je takođe propratni  simptom i sam od sebe prestaje. Odmah nakon dva sata od pregleda možete konzumirati čajeve i neki blagi obrok. Bilo kakave komplikacije se retko javljaju, ali ukoliko primetite pojačanu krv u stolici koja ne jenjava, ili osećate bol u stomaku, ili imate povišenu telesnu temperaturu, obavezno se javite svom lekaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.