EKG – infarkt miokarda donjeg zida

2 min čitanja
ekg-infarkt-miokarda-donjeg-zida-5

Infarkt miokarda donjeg zida pored elektrokardiografskih, ima i svoje kliničke karakteristike. Nastaje kao posledica okluzije najčešće desne koronarne arterije, u 80% slučajeva, dok je okluzija leve koronarne arterije uzročnik u tok 18%.

Kada se spomene infarkt miokarda donjeg zida, misli se na donji zid leve komore, iako ga ishranjuje desna koronarna arterija. Zbog blizine ovog dela miokarda sa želucem (razdvaja ih samo tanak prostor ispunjen dijafragmom), njegova infarkcija često uzrokuje nespecifične tegobe zardiovaskularni sistem. Zapravo, javljaju se digestivni poremećaju u vidu mučnine, povraćanja, opšte loše stanje i malaksalost.

S obzirom na lokalizaciju ovog tipa infarkta, njegove elektrogardiografske prezentacije najbolje se uočavaju na odvodima koji električnu aktivnost srca posmatraju sa donje strane. To su upravo DII, DIII i aVF.

Promene su u vidu elevacije ST segmenta u pomenutim odvodim, kao što je karakteristično i za infarkt prednjeg ili lateralnog zida leve komore. Ukoliko se razvije ožiljno tkivo, promene su u vidu dubokih Q zubaca. S obzirom da ovaj tip infarkta može da prođe i nezapaženo, kod dubokih Q zubaca neophodno je ispitati istoriju bolesti pacijenta.

Infarkt miokarda donjeg zida u praksi

EKG infarkt miokarda donjeg zida
Infarkcija donjeg zida miokarda leve komore kojom srce naleže na dijafragmu – Foto: litfl.com

Kao što se vidi na priloženom EKG-u, u odvodima DII, DIII i aVF mogu se uočiti elevacije ST segmenata, dok se u prednjim i levim lateralnim odvodima zapažaju recipročne promene. Nalaz odgovara akutnom infarktu donjeg zida leve komore.

Ne zaboravite da je zbog sledstvene hipotenzije karakteristične kod ovog tipa infarkta, kontraindikovano primeniti nitroglicerin u okviru farmakoterapije.

Oko 20% pacijenata sa inferiornim infarktom (STEMI) razviće AV blok drugog ili trećeg stepena. Pacijenti takođe mogu da ispolje znake disfunkcije sinusnog čvora, kao što su sinusna bradikardija, sinusne pauze… Slično disfunkciji AV čvora, ovo može biti posledica povećanog tonusa vagusa ili ishemije SA čvora. Bradikardija i AV blok mogu da budu prolazni, ali svakog pacijenta potrebno je posmatrati kao zasebnu individuu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.