EKG – infarkt miokarda

2 min read

Foto: pinterest

S obzirom da smo o EKG-u već pisali, i da ste imali priliku da usvojite osnovne pojmove, ovom prilikom nastavljamo sa najkarakterističnijim promenama u infarkom miokarda.

Osnovni patoanatomski trijas infarkta miokarda su ishemija, lezija i nekroza. Svaka od ovih primena može da se registruje elektrokardiografijom i svaka ima određene karakteristike.

Ishemija nastaje zbog disbalansa između potreba miokarda za kiseonikom i sposobnisti koronarnih arterija da snabdeju miokard dovoljnom količinom krvi i kiseonika. Javlja se zbog koronarne insuficijencije. U delu miokarda koje nije u dovoljnoj meri ishranjeno nastaje poremećaj repolarizacije, pri čemu re ona javlja od endokarda ka epikardu, što je suptorno normalnim uslovima. zbog toga što se proces repolarizacije kreće ka elektrodi, nastaje negativan otklon, odnosno inverzan T talas koji je simetričan.

Ishemija; Foto: scindeks-clanci.ceon

Lezija je proces koji se nadovezuje na ishemiju ukoliko ona doboljno dugo potraje. Najznačajnija je promena u vidu elevacije S-T segmenta, koja se u odvodima koji snimaju srce sa suprotne strane javlja kao odraz u ogledalu, odnosno negativnim S-T segmentom.

Lezija: Foto: scindeks-clanci.ceon

Nekroza predstavlja područje miokarda koje nema električnu aktivnost. Manifestuje se negativnim Q talasom koji je širok najmanje jednu kockicu na EKG zapisu, odnosno 0,04 sekunde i dubok jednu trećinu QRS kompleksa, a da se pri dubokom disanju ta negativnost ne smanjuje. Elektroda nad nektoričnim delom srca praktično “vidi” električna dešavanja na suprotnoj strani kao kroz prozor pa je to razlog nastanka ove promene na elektrokardiogramu.

Nekroza, ožiljak; Foto: scindeks-clanci.ceon

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама