EKG – Q talas

2 min čitanja
q-talas-ekg-moja-medicina

Q talas je jedan od nekoliko talasa koji se pojavljuju kako na normalnom, tako i na patološkom EKG nalazu.

U normalnim uslovima, kod zdravog srca, Q talas je predstavljen negativnom defleksijom (ispod izoelektrične linije), koji ne traje duže od 0,04 sekunde, a dubina je manja od jedne trećine dužine pripadajućeg R talasa. Nastaje kao posledica depolarizacije ventrikularnog septuma sleva nadesno i može se uočiti u levim lateralnim odvodima poput aVL, DI, V5 i V6.

Prikaz normalnog Q talasa koji je male amplitude i koji je uzak. Foto: oapublishinglondon.com

Q talas i patologija

S druge strane, u određenim patološkim stanjima takođe možemo uočiti Q zupce. Međutim u tom slučaju oni često odstupaju od svojih fizioloških vrednosti, i u pogledu amplitude i u dužini trajanja. Q talas koji je signifikantan za infarkt miokarda traje duže od 0,04 sekunde i dubok je, odnosno ima amplitudu veću od trećine pripadajućeg R talasa. Njegova lokalizacija može da bude različita, odnosno može se uočiti u različitim odvodim u zavisnosti od lokalizacije samog infarkta.

Q talas ekg
Dubok i širok Q zubac. – Foto: medschool.co

U ovom slučaju, Q zubac nastaje kao posledica električne neaktivnosti miokarda pogođenog infarktom. Taj deo srca nema električna zbivanja, kao ni biohemijske procese i u slučaju postojanja dubokog i širokog Q zupca možemo biti sigurni da je reč o ožiljnom tkivu. Ovakve promene na EKG-u su često prisutne doživotno. Načelno, patološki Q zubac može da bude prisutan već posle nekoliko sati od nastanka infarkta, ali i da prati EKG zapis pacijenta doživotno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.