EKG – Zadnji levi hemiblok

1 min čitanja
zadnji-levi-hemiblok-15

Foto: cedars-sinai

Zadnji levi hemiblok spada u grupu poremećaja koji se zovu blokovi sprovodnog sistema srca. Najčešće se viđa kod srca koje je bolesno, za razliku od prednjeg levog hemibloka koji može da se javi i kod zdravog srca.

Zadnji levi hemiblok je ređa pojava od prednjeg levog hemibloka. Promene na EKG zapisu se objašnjavaju na osnovu poznavanja anatomske građe i funkcije sprovodnog sistema srca. Naime, ako se javi blok u zadnjem fascikulusu, talas depolarizacija se širi kroz prednji fascikulus leve grane Hisovog snopa. Depolarizacioni talas ima smer ka napred, ulevo i nadole, a zatim usled prisutne blokade zadnjeg fasikulusa, prelazi odozdo, naviše, udesno.

zadnji levi hemiblok
Zadnji levi hemiblok – Foto: Malcolm S. Thaler – Prisutna je blokada akcionog potencijala u zadnjem levom fascikulusu, pa se iz tog razloga akcioni potencijal širi kroz prednji levi fascikulus.

Zbog opisanog toka akcionog potencijala, na elektroardiografiji se može zapaziti skretanje električne osovine udesno. Karakteristične promene učavaju se pozitivnim R talasima u aVF i DIII odvodima, dok je R talas negativan u DI i aVL odvodima. Kao i kod prednjeg levog hemibloka, ni ovde nema proširenja QRS kompleksa. Načelno, ukoliko se isključe drugi uzroci skretanja električne osovine srca udesno, na osnovu opisanih EKG promena može se sa velikom verovatnoćom posumnjati na ovaj oblik hemibloka.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.