EKG – blok leve grane

2 min čitanja
ekg-blok-leve-grane

Foto: shutterstock

Blok leve grane u manjem broju slučajeva može da se javi kod normalnog srca, ali ipak, za razliku od bloka desne grane, češća je pojava kod bolesnog srca, odnosno kod degenerativnih bolesti sprovodnog sistema.

Kao i kod bloka desne grane, i u ovom slučaju postoji proširen QRS kompleks koji traje duže od 0,12 sekundi. Ovaj kompleks bizarnog oblika može da se uoči u V5 i V6 odvodima, kao i u aVL i D I odvodima. Razlog tome je primarno širenje akcionog potencijala kroz desnu granu Hisovog snopa, a zatim sa određenim zakašnjenjem sledi transport akcionog potencijala kroz levu granu i depolarizacija leve komore. Sve to iziskuje više vremena nego u normalnim uslovima, zbog čega je upravo QRS kompleks proširen.

EKG - blok leve grane
EKG – blok leve grane – Foto: Malcolm S. Thaler

Blokove grana prati inverzan T talas, koji se upravo viđa i u ovom slučaju upravo u navedenim odvodima u kojima je produžen QRS kompleks. Inverzne promene moguće je uočiti u odvodima V1 i V2 u vidu dubokih i šiljatih S zubaca. Kao što znamo, upravo ti odvodi beleže aktivnost miokarda desne komore.

Treba napomenuti da je moguće i skretanje električne osovine srca u levo, jer je leva komora sada izuzetno dominantna. Treba biti obazriv u ovom slučaju, jer se levogram može pogrešno protumačiti kao hipertrofija miokarda leve komore.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.