Prednji levi hemiblok

2 min čitanja
prednji-levi-hemiblok

Foto: africanwomensurgeons

Prednji levi hemiblok dijagnostikuje se elektrikardiografijom, EKG-om. Ovaj tip bloka spada u fascikularne blokove.

Da biste razumeli šta je prednji levi hemiblok, neophodno je podsetitise anatomije sprovodnog sistema srca. Tri fascikulusa, prednji, zadnji i septalni, nastaju kao delovi leve grane Hisovog snopa. Prednji levi fascikulus se pruža naniže i ulevo, dok se sadnji nalazi iza njega i skreće u desno pružajući se naniže.

Ukoliko je blokiran prednji levi fascikulus, talas depolarizacije se širi duž zadnjeg fascikulusa i na njegovom putu ima smer kretanja naniže i u jednom trenutku skreće ulevo i naviše, tako da dolazi do pomeranja električne osovine i nastaje levogram. Zbog toga se u DI odvodu nalazi pozitivan QRS kompleks, dok je on negativan u aVF odvodu

Prednji levi hemiblok
Šematski prikaz bloka levog prednjeg fascikulusa – Foto: Malcolm S. Thaler

Generalno govoreći, kod hemiblokova nema patoloških QRS kompleksa, njihova amplituda i trajanje imaju normalne vrednosti. To je i glavna razlika u odnosu na blok leve ili desne grane Hisovog snopa, ili na primer u odnosu na hipertrofiju komora. QRS kompleksi nisu bizarni, oni su pravilni.

Znači, ukoliko analizom EKG-a zaključimo da postoji skretanje električne osovine srca ulevo, a odsutni su druge patološke prezentacije na EKG traci, najčešće se radi o prednjem levom hemibloku.

Opisani tip hemibloka može da bude prisutan i kod zdravog i kod bolesnog srca.

Autor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.