Određivanje električne osovine srca

2 min čitanja
Određivanje električne osovine srca

Foto: drmangeshdanej

Određivanje električne osovine srca predstavlja kamen temeljac u proceni patoloških stanja srca, kako u fizičkom pogledu, tako i u električnom.

Električna osovina srca je pravac pružanja vektora koji ima srednju vrednost svih vektora nastalih kao posledica električnih zbivanja tokom depolarizacije, odnosno repolarizacije miokarda.

  • Ukoliko je srce normalnog položaja, govorimo o normogramu.
  • Desnogram je pomeranje srca u desnu stranu, na primer kod asteničnih osoba, ili kod akutnog infarkta miokarda leve komore jer će u tom slučaju desna komora privući električnu aktivnost na svoju stranu. Takođe desnogram se uočava i kod hipertrofije desne komore kao posledice povećanja pritiska u sistemu plućne arterije.
  • Levogram se, sa druge strane, javlja kod gojaznih osoba, kod trudnica, postojana ascitesa, ali i infarkta miokarda desne komore, ili na primer usled hipertrofije leve komore.

Određivanje električne osovine srca
Primer dekstrograma – Foto: grepmed

Za određivanje električne osovine srca neophodno je ispitaniku odraditi EKG nalaz. Električnu osovinu srca procenjujemo na osnovu D-I, D-II i D-III odvoda. Ako je R zubac najviši u D-II odvodu, govorimo o normogramu. Kod desnograma R zubac EKG-a biće najviši u D-III, a levogram karakteriše izrazito visok R zubac u D-I odvodu. Ipak, radi kontrole procene položaja električne osovine treba posmatrati i aVF odvod. Ako je u tom odvodu R zubac jasno pozitivan, a u D-I takođe, ipak će se raditi o normogramu.

Određivanje električne osovine srca
Primer normograma – Foto: litfl

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.