Morfološke karakteristike malignih ćelija

2 min čitanja
morfoloske-karakteristike-malignih-celija

Foto: soursop2016

Morfološke karakteristike malignih ćelija su mnogobrojne. One su glavna razlika između malignih i zdravih ćelija.

Uz morfološke karakteristike malignih ćelija značajne su i druge osobine malignih tumora. Na primer poremećena metabolička aktivnost dotičnih ćelija, sinteza tumor-specifičnih antigena i mnoge druge.

Kada govorimo o morfološkim karakteristikama, one se odnose na promene na nivou jedra, hromatina, citoplazme, ćelijske membrane maligne ćelije. Veličina ovakvih ćelija je raznolika, mogu se uočavati ogromne, džinovske ćelije ili sasvim male, nanociti. Mogu da budu različite veličine, anizocitoza, ili da imaju različit oblik – polimorfizam. Ćelijska membrana se ponekad nejasno uočava i granica prema okolini je vizuelno nedefinisana. Takođe, izdvojene ćelije jasno pokazuju gubitak adhezivnih molekula, što je karakteristika malignih ćelija, odnosno sposobnosti metastaziranja. U citoplazmi je moguće uočiti vakuole koje mogu da zauzimaju veći deo ćelije, sa različitim fagocitovanim materijalom.

anizocitoza i polimorfizam

Jedra maligno izmenjenih ćelija mogu da bude različite veličine – anizonukleoza. Njihovo prebojavanje može da bude jaće izraženo – hiperhtomija, ili da bude nejednako – anizohromija. Hromatin je najčešće izmenjen, sitnozrnaste strukture. Prisutan je i kanibalizam, sposobnost ovih ćelija da „jedu“ manje ćelije.

Odnos jedra prema citoplazmi je poremećen i iznosi više od 33%. To je značajno više nego kod ćelija zahvaćenih zapaljenjem ili benignom promenom. Takođe odnos jedarca prema jedru je promenjen. Normalno trebao bi da iznosi do 17%, ali kod maligniteta je on od 40-60%. Takođe, i u ovom slučaju zapaljenski procesi i benigne alteracije pomeraju taj udeo na tek 20%.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.