Nekonjugovane hiperbilirubinemije

2 min čitanja
nekonjugovane-hiperbilirubinemije

Foto: axiomverge

Nekonjugovane hiperbilirubinemije nastaju iz mnogo razloga, a glavna karakteristika je upravo povećanje koncentracije nekonjugovanog, indirektnog bilirubina u krvi.

Nekonjugovane hiperbilirubinemije zovu se još i hemolizne. Kao što je već spomenuto, nastaju na mnogobrojne načine. Često je uzrok tome hemolizna anemija. Takođe u ovaj tip hiperbilirubinemija spada i hemolitička bolest novorođenčeta, kada majka koja je Rh- nosi plod koji je Rh+. Tada imuni sistem majke produkuje antitela na antigene eritrocita fetusa, pa se po rođenju javlja hemoliza eritrocita koja povećava koncentraciju nekonjugovanog bilirubina u krvi. Kada se prezasiti nosač, odnosno albumin, za bilirubin, uslediće prolazak bilirubina u centralni nervni sistem novorođenčeta zbog nerazvijene hematoencefalne barijere i taloženje bilirubina u bazalnim gaglijama, što dovodi do teške mentalne retardacije i kernikterusa.

Fiziološka žutica javlja se u 50% novorođenčadi. Hiperbilirubinemija se javlja drugog dana i raste trećeg i četvrtog, dok zatim postepeno opada do sedmog dana po rođenju. Treba napomenuti da žutica nikada nije fiziološka ukoliko se javi prvog dana postnatalno i ima visoke vrednosti.

Nekonjugovane hiperbilirubinemije
Hematom – Foto: medicinenet.com

Jedan od razloga može da bude i Krigler Najarova bolest. Razlikuju se dva oblika bolesti. U tipu 1 postoji potpuni deficit enzima uridil-difosfat-glukuronil-transferze, zboj čega je bolest nespojiva sa životom. S druge strane, u tipu 2 postoji delimični deficit enzima, tako da je život moguć uz primenu UV lampe i fenobarbitona, koji je induktor enzima.

Još jedan poremećaj može da dovede do ovog tipa hiperbilirubinemija. Reč je o Žilberovom sindromu koji se nasleđuje i koji nije stanje opasno po život.

Takođe moguća je i laktacijska žutica, koja se javlja za vreme laktacije. Radi se o inhibiciji enzima za konjugaciju bilirubina određenim metabolitom pregnandiola majke, zbog čega se i javlja žutica novorođenčeta. Često, ovaj poremećaj nije opasan i laktacija može nesmetano da se nastavi.

Nekonjugovana hiperbilirubinemija može da se ispolji i kod resorpcije velikih hematoma, koji mogu da nastanu kao posledica velikih povreda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.