Preekscitatorni sindrom – elektrokardiografija

2 min čitanja
preekscitatorni-sindrom

Foto: wallpaperflare

Preekscitatorni sindrom spada u aritmije, odnosno u poremećaje sprovođenja nadražaja srca. Ključno mesto u dijagnostici zauzima upravo elektrokardiografija.

U ova dva oblika aritmija spadaju WPW i LGL sindromi.

  • WPW sindrom ili Wolf Parkinson White-ov sindrom podrazumeva sprovođenje nadražaja iz pretkomora direktno u miokard komora putem Kentovog snopića. Pri tom, nadražaj zaobilazi AV čvor. EKG karakteristike WPW sindroma su PQ interval koji je kraći od 0,12 sekundi, jer nema zadržavanja impulsa u AV čvoru. Posle P talasa praktično odmah kreće razdraženje dela miokarda, koji se manifestuje delta talasom, te je QRS kompleks proširen i traje duže od 0,1 sekunde.
Preekscitatorni sindrom - elektrokardiografija
WPW sindrom, delta talas – Foto: heart-master
  • LGL ili Lown Ganong Levine-ov sindrom takođe spada u preekscitatorni sindrom, a karakteriše ga impuls koji zaobilazi AV čvor. Međutim, u ovom slučaju Jamesova vlakna zaobilaze AV čvor, ali vraćaju impuls u sprovodni sistem srca. Zbog toga nema delta talasa koji u WPW sindromu označava prevremeno razdraženje dela miokarda, tako da je QRS kompleks u ovom slučaju normalan. Jedina vizuelna karakteristika na EKG-u bi bila PQ interval koji je kraći od 0,12 sekundi. Znači, odmah nakon P talasa sledi normalan QRS kompleks, što je posledica nezadržavanja impulsa u AV čvoru, već njegov direktan prolaz u niže delove sprovodnog sistema.
Preekscitatorni sindrom - elektrokardiografija
LGL sindrom, odsustvo delta talasa, skraćen PQ interval – Foto: wikidoc

2 Komentari na “Preekscitatorni sindrom – elektrokardiografija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.