Žilberov sindrom – Syndroma Gilbert

1 min čitanja
zilberov-sindrom

Foto: robmaurice

Žilberov sindrom je poremećaj metabolizma bilirubina koji se prenosi autozomno dominantno, sa češćom pojavom među muškarcima.

Žilberov sindrom se manifestuje pojavom hiperbilirubinemije nekonjugovanog tipa (indirektni bilirubin), koja je od 3 do 5 puta viša od referentnih vrednosti. Poremećaj nastaje usled poremećenog vezivanja bilirubina za ligandine u hepatocitima, ili zbog smanjene aktivnosti enzima uridil-difosfat-glukuronil-transferaze. Kao rezultat toga nastaje nakupljanje indirektnog, nekonjugovanog bilirubina u krvi.

Žilberov sindrom - Syndroma Gilbert
Žuta prebojenost kože i normalna koža – Foto: vasezdravlje.com

Poremećaj ne dovodi do tegoba opasnih po život. Hiperbilirubinemija se javlja tokom perioda gladovanja, teškog fizičkog napora ili stresnih situacija. Među simptomima dominira malaksalost, a od objektivnih znakova žuta prebojenost kože, sluznica i vežnjača. Pacijentu je potrebno naglasiti da poremećaj nije opasan. Od terapije je moguće primeniti foto terapiji, UV lampu sa talasnom dužinom od 430 do 500 nanometara, pri čemu od infirektnog bilirubina nastaje fotobilirubin, koji je hidrosolubilan i izlučuje se urinom. Pozitivan efekat daje i fenobarbiton, koji je induktor enzima uridil-difosfat-glukuronil-transferaze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.