Sindrom iritabilnog kolona

1 min čitanja
sindrom-iritabilnog-kolona

Foto: wikipedia

SIndrom iritabilnog kolona sve više zavređuje pažnju. Reč je o problemu koji je sve češće prepoznat i povezan sa problemima savremenog života.

Sindrom iritabilnog kolona se manifestuje kako kod muškaraca, tako i kod žena, problem se javlja kod oba pola. Međutim kod muškog pola dominira dijareja, koja uglavnom ne dovodi do dehidracije, a ukupna količina stolice ne mora da bude veća od normalne. Muškarci navode da se pre defekacije javlja bol u stomaku, koji nakon tog akta postepeno prolazi. Kod žena se poremećaj ispoljava opstipacijom. Naravno, ne može se jasno povući granica u simptomatologiji, ponekad su moguće čak i smene dijareje i opstipacije.

Sindrom iritabilnog kolona
Sindrom iritabilnog kolona – Foto:

Problem je povezan sa psihičkim stanjima, stresnim situacijama, pušenjem, svim faktorima koji su sve dominantniji u životu savremenog čoveka. Ne treba zanemariti ni eventualna neželjena dejstva nekih lekova, alergije ili infekcije koji su takođe povezani sa nastankom iritabilnog kolona. Zbog toga, terapija ne mora da se bazira na lekovima. Kod velikog broja ljudi jednostavno se preporučuje prestanak pušenja, izbegavanje stresa, uvođenja fizičke aktivnosti i zdravija ishrana. Ukoliko je potrebno primeniri farmakoterapiju, ona bi upravo trebala da prati prisutnu simptomatologiju. Ako diominiraja dijareja, razumno je odlučiti se za antidijaroike, dok je kod opstipacije potrebno primeniti laksative.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.