Terapija dijareje

1 min read

Foto: tastyandhealthy

Dijareja može da bude rezultat niza različitih uzroka. Može da se javi zbog infekcije bakterijama, virusima, gljivicama ili parazitima. Takođe javlja se kod nekih neoplazmi digestivnog sistema, kod trovanja nekim lekovima, malapsorpcije, bolesti digestivnog trakta, alergija, nazeba…

Tokom terapije naophodna je nadoknada tečnosti i elektrolita putem rehidracijskih soli poput natrijum-hlorida (NaCl), kalijum-hlorida (KCl), natrijum-citrata i glukoze.

Ako je dijareja poznatog, specificčnog uzroka onda se primenjuju lekovi sa direktnim dejstvom na sam uzrok. Na primer kod bakterijskih infekcija se koriste antibiotici, kod gljivičnih uzročnika antimikotici.

Kod nespecifičnog uzroka koji je dakle nepoznat, potrebna je kompleksnija terapija. U obzir dolaze probiotici koji sadrže sojeve Laktobakterija. Zatim materije koje će da povećaju viskoznost crevnog sadržaja poput pektina i medicinskog uglja (adsorbensi). U obzir dolaze i opijatni derivati (loperamid, kodein) i spazmolitici (atropin) koji imaju ulogu u smanjenju crevne peristaltike i otklanjanja spazma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Možda ste propustili

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Скочи на траку са алаткама