Šta su probiotici?

2 min čitanja
sta-su-probiotici-1

Foto: sciencesetavenir

Mnogo puta smo čuli da treba da uzmemo probiotik. Pa dobro, šta su probiotici?

Probiotici su bakterije i gljivice koje unosimo u organizam da bi se zatim one naselile u našim crevima. Danas znamo da je broj bakterija mnogo puta veći od broja ćelija koje postoje u našem telu, računa se da broj bakterija i preko 100 puta premašuje broj naših ćelija. Dakle, naše telo grade velikim delom takozvani „naši“ mikroorganizmi. Istraživanja su pokazala da, na primer dojenje, među svojim drugim prednostima, omogućava da se creva nasele tim našim zdravim bakterijama.

Šta su probiotici?
Šta su probiotici – Lactobacillus – Foto: magazines.augusta

Među najčešćim bakterijama koje se nalaze u sastavu probiotika su Lactobacillus and Bifidobacterium. S. boulardii, kao i probioticne gljive. Osim mikroorganizama, probiotici takođe sadrže i inulin i oligofruktose
kojih ima u prirodi u belom i crvenom luku, praziluku, špargli, cikoriji, bananama, pšenici, zobi, soji i artičoki.

Između naših bakterija (mikroorganizama) i našeg tela postoji bliska povezanost. Ova povezanost veoma je značajna za očuvanje zdravlja ali i nastanak brojnih bolesti. Evo nekih od bolesti za koje postoje dokazi da na njihov tok povoljno utiče primena probiotika: prevencija nekrotizirajuceg enterokolitisa kod novorođenčadi, kao i onih koji su rođeni pre termina, sindrom iritabilnih/nemirnih crieva, sprečavanje nastanka infekcije gornjih disnih puteva kod dece predškolskog uzrasta, primarna prevencija proliva uzrokovanog Clostridium difficile, lečenje proliva koje uzrokuju virusi, sprečavanje putničkog proliv kao i proliva uzrokovanog antibioticima.

Iako su se probiotici pokazali neškodljivim, sigurnim, oprez treba da postoji kod njihove primene kod osoba čiji je imunitet narusen, ili imaju teža oštećenja nekih organa (jetre, bubrega).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.