Kako se uzima urin za pregled? – (tajna srednjeg mlaza)

2 min čitanja
kako-se-uzima-urin-za-pregled-srednji-mlaz-mojamedicina-1

Foto: pinterest.com

Urin za pregled često je prvi, inicijalni dijagnostički potupak pri pregledu funkcije ne samo bubrega, već i drugih komponenti organizma.

Često možemo da čujemo da su ljudi u nedoumici kako pravilno da uzorkuju urin za planirani pregled. U tom pogledu stižu ohrabrujuće vesti, jer je postupak vrlo jednostavan i logičan.

Pre svega potrebno je da pojasnimo neke detalje koji će formirati predznanje neophodno za dobijanje adekvatnog uzorka urina. Urin je često kontaminiran prirodnom mikrobiotom sa površine genitalnih organa (mikroorganizmima), koji mogu da daju lažno pozitivne rezultate prisutne infekcije. Takođe, urin se uzorkuje iz najobilnije količine koja se duži vremenski period nalazi u bešici, te je u tom smislu najpodesnija upravo jutarnja mokraća. Ne treba zaboraviti da je u normalnim uslovima urin sterilan, odnosno nema prisutnih mikroorganizama.

Foto: news.llu.edu

Kako uzorkovati urin za pregled?

Sada kada znamo ove činjenice, možemo da pristupimo postupnim koracima uzorkovanja urina za pregled:

  1. Pre svega, kada ustanemo ujutru iz kreveta, u toaletu je potrebno oprati spoljašnje genitalne organe sapunicom i mlakom vodom, i dobro ih isprati. Na taj način preveniramo kontaminaciju urina bakterijama, što je od ogromnog dijagnostičkog značaja. Nakon toga, genitalije treba osušiti čistim, suvim peškirom.
  2. Sledeći korak je izuzetno važan i potrebno ga je sprovesti što spretnije. Spomenuta tehnika „srednjeg mlaza“ podrazumeva uzimanje urina u toku središnjeg dela akta mokrenja. Urin se sakuplja u sterilnu plastičnu posudu koja može da se kupi u svakoj apoteci i njena zapremina je oko 60 mililitara. Prvu količinu urina treba pustiti da slobodno teče, ne sakuplja se za pregled, jer se na taj način eliminišu eventualno preostale bakterije u okolini izvodnog kanala uretre. Posle nekoliko sekundi sterilna čašica se uvede u mlaz urina i ispuni se oko polovine njene zapremine. Ostatak urina, poslednju trećinu potrebno je isprazniti iz bešike. Tokom celog ovog procesa akt uriniranja se ne prekida, već teče kontinuirano.
Kako se uzima urin za pregled? - (tajna srednjeg mlaza)
Foto: medicalnewstoday.com

Uzorak u sterilnoj čašici nosimo sa sobom u laboratoriju pazeći da se urin što manje mućka, kako se ne bi prelio izpod poklopca u spoljašnjost. Iz tog razloga poželjno je čašicu staviti u još neku ambalažu, recimo manju kesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.