Šta je buster doza?

1 min čitanja
sta-je-buster-doza

Foto: news.harvard

Buster (booster) doza danas se najčešće odnosi u okviru procesa imunizacije u borbi protiv pandemije COVID-19.

Reč je o dozama koje se primaju određeni vremenski period posle prve vakcinacije, u cilju postizanja adekvatnog imunološkog odgovora i svrsishodnije zaštite organizma protiv određemog mikrobiološkog uzročnika. Obično se vezuje za mrtve vakcine, mada postoje i drugi tipovi vakcina kod kojih se buster doze rutinski primenjuju. Dakle, ne radi se o nekom novom pristupu imunizacije usled trenutne pandemije, buster doze su primenjivane u okviru vakcinacije protiv mnogih zaraznih bolesti decenijama unazad. Daju se u cilju postizanja višeg titra antitela protiv nekog mikroba.

Šta je buster doza?
Foto: weforum.org

Pogledajmo o čemu se radi na primeru vakcinacije protiv Hepatitis B virusa. Imunizacija se vrši po šablonu 0-1-6. 0 je trenutak kada je prva doza vakcine primljena. Zatim posle jednog meseca sledi prva buster doza, a posle šest meseci od prve doze sledi još jedna bumster doza koja obezbeđuje adekvatnu zaštitu uz referentne vrednosti titra zaštitnih antitela.

Svaka zarazna bolest, ukoliko je vakcina protiv nje dostupna, tretira se određenom adekvatnom šemom imunizacije. Ista priča je i sa novim Korona virusom. Buster doze mogu da se primene i u okviru polivalentnih vakcina, tada snažnije aktiviraju imunitet i dovode do bolje zaštite organizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.