Pfizer pilula protiv COVID-19

2 min čitanja
pfizer-pilula-protiv-covid-19

Foto: cbsnews

Kompanija Pfizer navodi da nova pilula protiv COVID-19 infekcije smanjuje teške oblike bolesti za 89%.

Kliničko ispitivanje je sprovedeno na grupi ispitanika odraslog životnog doba, među kojima je bilo i osoba sa visokim rizikom od razvoja teške kliničke slike. Novi peroralni lek se zove Pakslovid. Iz Pfizer-a kažu da lek postiže ovaj učinak ukoliko se primeni u prvih 5 dana od prvih simptima COVID-19 infekcije. U zvaničnom izveštaju kompanije piše da lek ima potencijal da spasi živote pacijenata, smanji ozbiljnost COVID-19 infekcije i eliminiše 9 od 10 hospitalizacija.

Pfizer pilula protiv COVID-19
Foto: suwalls

Inovativni lek, pilula protiv COVID-19, funkcioniše tako što inhibiše replikaciju genoma Korona virusa i na taj način sprečava njegovo umnožavanje. U kombinaciji sa nekim drugim antivirusnim lekovima postiže još bolji efekat, jer se na taj način duže zadržava u organizmu i ima produženo delovanje. Prednosti ove terapije su mnogobrojne, pre svega ovakav vid lečenja je moguće sprovesi i kod kuće.

Pfizer trenutno pregovara sa 90 zemalja širom sveta koje potencijalno žele da uključe Pakslovid u svoje protokole lečenja COVID-19. Među njima je i Srbija. Iako je čovečanstvo možda nadomak rešenja dvogodišnje pandemije, ograničavajuća okolnost mogla bi da bude visoka cena ove terapije. To bi pre svega moglo da pogodi siromašne zemlje. Do sada je bitku sa virusom izgubilo više od 5 miliona ljudi, a da li će nov lek poboljšati i statističke epidemiološke pokazatelje, preostaje da pratimo u periodu pred nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.