Deset najvećih bolnica na svetu

deset-najvecih-bolnica-na-svetu-7

Bolnica je ustanova koja pruža specijalizovano medicinsko i hirurško lečenje, kao i odgovarajuću negu bolesnih i povređenih lica. Bolnice nude danonoćno lečenje za pacijente koji pate od teških povreda, hitnih zdravstvenih stanja, iznenadnih i retkih bolesti. Neke takođe služe kao obrazovne institucije u kojima studenti zdravstvenih nauka i srodni zdravstveni radnici mogu da uče i razvijaju svoje veštine, zauzvrat, obezbeđujući ključnu osnovu za dalje istraživanje i unapređenje medicinske nauke.

S obzirom na to da su mnoge zdravstvene ustanove potpuno ostale bez kreveta tokom pandemije koronavirusa, veličina i kapacitet bolnica su u fokus javnosti više nego ikada. Sledeći članak navodi deset najvećih bolnica na svetu rangiranih po broju kreveta.

1. Bolnica Univerziteta Džengdžou u Kini – 7000 kreveta

Bolnica Univerziteta Džengdžou u Kini - 7000 kreveta
Foto: Windmemories 

Ova bolnica Univerziteta Džengdžou je trenutno najveća svetska bolnica sa kapacitetom od oko 7.000 kreveta i godišnje prihode od više od 7,5 milijardi juana. Stoga se upisala na ovu listu deset najvećih bolnica na svetu. Bolnica je prvobitno osnovana u septembru 1928. godine u tadašnjoj prestonici kineske provincije Henan – Kaifeng i bila je pridružena bolnica Medicinskog koledža Univerziteta Henan. Godine 1958. bolnica je premeštena u sadašnju prestonicu provincije Henan – Džengdžou, i ponovo je nazvana „Prva pridružena bolnica Medicinskog koledža Henan“. Godine 1985. ponovo je preimenovana u „Prva pridružena bolnica Medicinskog univerziteta Henan“. Uz podršku centralne vlade, spojili su se Medicinski univerzitet Henan, Univerzitet Džengdžou i Tehnološki institut Džengdžou, preimenujući bolnicu u „Prva pridružena bolnica Univerziteta Džengdžou“. Bolnica je trenutno najveća kineska bolnica nivoa 3/razreda A koja integriše medicinski tretman i naučna istraživanja koja pružaju najviši standard medicinske nege.

2. Medicinski centar zapadne Kine – 4300 kreveta

Zapadnokineski medicinski centar Univerziteta u Sičuanu je druga po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 4.300 kreveta. Bolnica se nalazi u centru grada Čengdua duž obale reke Jin. Iako su ga 1914. godine osnovali zapadni misionari kao privatni Univerzitet Zapadne Kine, centar se spojio sa Univerzitetom Sečuan 2000. i trenutno njime upravlja Ministarstvo obrazovanja zemlje. Trenutno, ustanova ima četiri pridružene nastavne bolnice i pet škola. To je takođe najveća bolnica u zemlji koja sadrži 25 otvorenih laboratorija, 36 kliničkih odeljenja i 15 odeljenja medicinske tehnologije za preko 3,5 miliona ambulantnih pacijenata i 173.000 pacijenata. Centar takođe ima sporazume o saradnji sa više od 150 univerziteta u 43 zemlje.

3. Nacionalni centar za mentalno zdravlje, Filipini – 4200 kreveta

Nacionalni centar za mentalno zdravlje je treća po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 4200 kreveta. Ova psihijatrijska bolnica akreditovana od strane PhilHealth-a zauzima površinu od 47 hektara u gradu Mandalujong, koji se nalazi u regionu nacionalnog glavnog grada Filipina. Bolnica je osnovana 17. decembra 1928. za zbrinjavanje velikog broja duševnih bolesnika i drugih pacijenata sa srodnim poremećajima nervnog sistema, koji su se prethodno lečili u druge dve bolnice u zemlji – Gradskom sanatorijumu i bolnici San Lazaro.

4. Memorijalna bolnica Linkou Chang Gung, Tajvan – 4000 kreveta

deset najvećih bolnica na svetu

Takođe se naziva i bolnica Chang Gung, Memorijalna bolnica Linkou Chang Gung je četvrta po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 4000 kreveta. To je takođe najveća bolnica na Tajvanu koja se nalazi u okrugu Guishan grada Taojuan. Bolnica je deo bolničke mreže Čang Gung medicinske fondacije. Prvobitno osnovana 1978. godine, bolnica Chang Gung se fokusira na nekoliko medicinskih ustanova. Ova renomirana bolnica godišnje primi preko 8,2 miliona ambulantnih pacijenata, 2,4 miliona stacionarnih i 167.460 hirurških pacijenata. Bolnica Čang Gung je takođe poznata po tome što je obavila više od 1000 uspešnih operacija transplantacije jetre.

5. Gradska bolnica Ankara Bilkent, Turska – 3810 kreveta

Foto: Bogac Erkan / Shutterstock.com

Gradska bolnica Ankara Bilkent je peta po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 3810 kreveta. Zvanično otvorena 14. marta 2019. godine, ova gradska bolnica sa punom uslugom nalazi se u četvrti Bilkent okruga Cankaia u glavnom gradu Turske, Ankari. Kao najveća bolnica u zemlji, zauzima površinu od 0,18 kvadratnih kilometara i sadrži 131 operacionu salu, 1554 jednokrevetne sobe, 725 dvokrevetnih soba, 904 poliklinike, 82 VIP sobe i 700 jedinica intenzivne nege. Svakog dana bolnica pruža lečenje za preko 8000 hitnih pacijenata. Pored toga, postoji 38 kreveta u klinici za dijalizu i ambulanta sa 100 kreveta u okviru bolničkih prostorija. Kampus takođe ima dva heliodroma kako bi se olakšalo bezbedno sletanje helikoptera hitne pomoći koji nose pacijente.

6. Nacionalna bolnica Šri Lanke – 3404 kreveta

To je šesta po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 3404 kreveta. Osnovana 1864. kao „Opšta bolnica“, Nacionalna bolnica Šri Lanke je trenutno glavna bolnica u zemlji kojom upravlja centralna vlada. Zauzimajući površinu od 36 hektara u Kolombu, ova bolnica ima 21 operacionu salu i 18 jedinica intenzivne nege, leči preko 2 miliona pacijenata godišnje i sprovodi 5000 većih i manjih operacija mesečno.

7. Chris Hani Baragwanath Hospital, South Africa – 3200 Beds

To je sedma po veličini u svetu i najveća bolnica u Africi sa kapacitetom od 3200 kreveta. Ova bolnica se prostire na površini od 170 hektara u gradu Soveto južno od Johanesburga. Odeljenje za zdravstvo pokrajine Gauteng finansira i upravlja bolnicom Kris Hani Baragvanat, koja je takođe jedna od 40 pokrajinskih bolnica Gauteng. Bolnica takođe služi kao jedna od bolnica za učenje Medicinskog fakulteta Univerziteta u Vitvatersrandu.

8. Bolnica Kasr El Ejni, Egipat – 3200 kreveta

Bolnica Kasr El Ejni je osma po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 3200 kreveta. Ova istraživačka i nastavna bolnica se nalazi u Kairu. Bolnica je povezana sa Medicinskim fakultetom Kasr El Ejni Univerziteta u Kairu kojom upravlja egipatsko Ministarstvo zdravlja i stanovništva.

9. Klinički centar Srbije – 3150 kreveta

Klinički centar Srbije se upisao na listu deset najvećih bolnica sveta.

Klinički centar Srbije je deveta po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 3150 kreveta. Smešten u gradu Beogradu, ovaj akademski medicinski centar služi kao gradski, ali i glavni medicinski centar Srbije. Klinički centar Srbije ima ukupno 41 organizacionu jedinicu. Klinički centar se prostire na površini od 34 hektara i obuhvata 50 zgrada ukupne površine od 280.000 kvadratnih metara. Broj postelja u ovoj bolnici smatra se najvećim u Evropi, gde se godišnje leči više od milion pacijenata, a godišnje se obavi više od 7.000 porođaja i 50.000 operacija.

10. Državni medicinski koledž, Kožikode, Indija – 3025 kreveta

Državni medicinski koledž Kožikode je deseta po veličini bolnica na svetu sa kapacitetom od 3025 kreveta. Takođe se naziva i medicinski koledž Calicut, ova medicinska škola se nalazi oko 8 km istočno od srca grada Kozhikode u indijskoj državi Kerala. Osnovana 1957. godine, trenutno je najveća bolnica u Indiji i drugi medicinski koledž u Kerali. To je takođe jedan od najvećih medicinskih koledža u zemlji koji se prostire na površini od 1,1 km².

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.