Kako je potonuo Britanik – najveća prekookeanska bolnica

2 min čitanja
kako-je-potonuo-britanik-18

Foto: thetimes

Postoje mnogobrojne kontroverze kako je potonuo Britanik. U nastavku teksta otkrivamo detalje života ovog giganta.

Početak XX veka predstavljao je zlatno doba u razvoju moreplova. Masovno su pravljeni prekookeanski brodovi, a jedan od najvećih među njima je britanski brod Titanik. S obzirom na njegovu tragučnu sudbinu, konstruisan je brat blizanac, Britanik, koji je dodatno ojačan. Imao je iste dimenzije kao Titanik, ali je bio za 45 centimetara širi.

kako-je-potonuo-britanik-najveca-prekookeanska-bolnica
Kako je potonuo Britanik – Foto: filalex.artstation

S obzirom da je posle dve godine uveliko počeo Drugi svetski rat, Britanik nije ni stigao da poveze svoje prve putnike. Zbog toga je dobio drugu namenu. Umesto putničkog, postao je bolnički brod za prevoz i lečenje ranjenika. Dugačak 269 metara i težak 53.000 tona, ovaj brod je mogao da primi i do 3.300 pacijenata.

kako-je-potonuo-britanik-12
Današnji pološaj broda na dnu sredozemnog mora

Međutim, ni njega nije zaobišla ogromna tragedija. Brod je potopljen u roku od 55 minuta, sa znatno težim oštećenjem nego Titanik. Život je izgubilo 30 ljudi, dok je preko 1000 spašeno. Decenijama su kružile kontroverze o potapanju ovog broda. Međutim, pod morima Sredozemlja kriju se dokazi o sudbini Britanika. Do danas nisu pronađeni ostaci nemačkih torpeda, što je pobilo prvobitnu sumnju. Radi podsećanja treba spomenuti da je potapanje bolničkih brodova predstavljalo ratni zločin. Nedaleko od olupine, uočeni su delovi kućišta nemačke podvodne mine, te je demantovana vekovna nedoumica i politička propaganda da je brod napala nemačka podmornica.

Foto: 64.media.tumblr

Danas se olupina nalazi na dnu mora kod grčkog ostrva Kia i u odličnom je stanju. Britanik će ostati upamćen kao najveći brod potopljen u Prvom svetskom ratu.

kako-je-potonuo-britanik-1
Foto: thetimes

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.