Mumifikacija: na granici između medicine i religije

3 min čitanja
mumifikacija-mojamedicina

Foto: Christian Jegou

Mumifikacija je jedna od najpoznatijih i najstrajnijih poznatih veština primenjivana u drevnom Egiptu. Proces očuvanja mrtvih kroz mumificiranje igrao je značajnu ulogu u egipatskoj kulturi i religiji hiljadama godina.

Ova složena i pedantna procedura omogućila je Egipćanima da odaju počast svojim preminulim članovima porodice i da ih pripreme za zagrobni život. U ovom tekstu ćemo ući u fascinantan svet egipatske mumifikacije, istražujući njenu istoriju, metode i kulturni značaj.

Istorijska pozadina

Praksa mumifikacije u Egiptu može se pratiti unazad do čak 2600. godine pre nove ere, tokom perioda Starog kraljevstva. U početku je ovaj proces bio rezervisan za faraone i elitnu klasu. Međutim, vremenom je postao pristupačniji širem krugu društva. Egipćani su verovali u zagrobni život, u kojem će pokojnicima biti suđeno, a zatim će imati priliku da nastave svoje postojanje. Očuvanje tela bilo je od suštinskog značaja za uspešan prelazak u zagrobni život.

mumifikacija
Foto: dw.com

Proces mumifikacije

Mumifikacija je bila veoma ritualna i složena procedura koja je uključivala nekoliko faza:

  • Priprema tela: Prvi korak je bio čišćenje i pročišćavanje tela. Ona su prava vodom iz Nila, simbolizujući ponovno rođenje i pročišćenje.
  • Uklanjanje organa: Uklonjeni su unutrašnji organi, uključujući mozak. Mozak je često uklanjan kroz nosnu šupljinu pomoću specijalizovanih kuka. Srce je, međutim, ostajalo na mestu, jer se verovalo da je sedište inteligencije i emocija.
  • Sušenje tela: Telo je zatim osušeno korišćenjem natrona, prirodne mešavine soli. Natron je pomagao da se ukloni vlaga i spreči raspadanje tela.
  • Obmotavanje tela: Nakon sušenja, telo je pažljivo umotano u lanene zavoje. Amuleti i amajlije stavljeni su između slojeva platna da bi se obezbedila simbolična zaštita u zagrobnom životu.
  • Dekorativni kovčezi: Složeni kovčezi i sarkofazi su napravljeni da oblože mumiju. Na njima su se često nalazile zamršene slike i natpisi koji su prikazivali scene iz pokojnikovog života i njihovog putovanja u zagrobni život.

Mumifikacija kroz kulturni i verski kontekst

Proces mumifikacije je bio duboko isprepleten sa egipatskim verskim uverenjima. Očuvanje tela se smatralo sredstvom koje obezbeđivanje mogućnost da duša (Ka) prepozna i vrati se u svoj zemaljski oblik u zagrobnom životu. Pored toga, mumificirano telo služilo je kao fizička veza između živih i mrtvih, omogućavajući pojedine rituale.

mumija tutankamon
Očuvana mumija Tutankamona – Foto: anelatlante.com.br

Mumifikacija u starom Egiptu bila je višestruka praksa koja je kombinovala nauku, religiju i umetnost. To je omogućilo Egipćanima da odaju počast svojim pokojnicima i da ih pripreme za put u zagrobni život, otelotvorujući njihova duboka kulturna i duhovna verovanja. Danas mumije pružaju neprocenjiv uvid u drevnu egipatsku civilizaciju, bacajući svetlo na njihove običaje, tehnologiju i verska ubeđenja. Nasleđe mumifikacije traje kao svedočanstvo trajne ljudske želje da se pobedi smrtnost i obezbedi trajna veza sa prošlošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.