Najpoznatiji sijamski blizanci u istoriji čovečanstva

4 min čitanja
najpoznatiji-sijamski-blizanci-u-istoriji-covecanstva-1

Foto: commons.wikimedia.org

Sijamski blizanci su jedna od najvećih enigmi prirode. Pećinski crteži, grnčarija, figurice i folklor ukazuju na to da su se sijamski blizanci javljali još od praistorije. Umnožavanje embriona se takođe dešava u biljnim i drugim životinjskim oblicima života.

1811. godine, braća blizanci Čang i Eng Bunker rođeni su u Sijamu (današnji Tajland), po kojem je ovaj oblik spojenih blizanaca dobio ime . Na grudnoj kosti im je bila spojena kratka, fleksibilna traka od kože i hrskavice, preko koje su im bile povezane jetre. Iako nisu bili prvi sijamski blizanci u istoriji, njihova eventualna slava u Americi dovela je do toga da termin „sijamski blizanci“ postane sinonim za spojene blizance.

Blizanci Bunker ostali su nerazdvojeni tokom celog života, ali to ih nije sprečilo da se venčaju i imaju potomstvo. Zapravo, iza sebe su ostavili ukupno 21 dete, postavljajući rekord po broju dece rođene od strane sijamskih blizanaca. Međutim, njihovo biološko potomstvo nije bilo jedino pod njihovom brigom. Čang i Eng su bili robovlasnici, posedovali su nekoliko dece robova.

Braća Bunker sa svojim suprugama – Foto: news.com.au

Popularnost u ranoj mladosti

Čanga i Enga je 1824. otkrio škotski biznismen Robert Hanter. Osećajući njihov potencijal za zaradu novca, ubedio je blizance da dođu u Ameriku, iako su kasnije kružile glasine da ih je majka prodala Hanteru. Hanteru je trebalo pet godina da izvede blizance iz Sijama, pošto im je kralj navodno zabranio da napuste zemlju. Čang i Eng su ipak stigli u Ameriku 1829. godine, sa 17 godina. Blizanci su postali prepoznatljivi i stekli su malo bogatstvo za sebe tokom turneje po Americi.

U njihovim ranim emisijama videli su ih kako izvode fizičke podvige kao što su salto i plivanje, međutim, nakon obilaska Britanskih ostrva, učenja engleskog jezika, a zatim izlaska iz prvobitnog ugovora, Čang i Eng su preuzeli kontrolu nad svojim nastupom. Angažovali su svoje osoblje i počeli da okupljaju publiku u formalnijem salonu, gde su razgovarali i odgovarali na pitanja.

Plodonosna ali ipak mračna istorija

Blizanci Bunker su se na kraju naselili u Severnoj Karolini i dobili su američko državljanstvo, koristeći sve njegove benefite. Više od 15 godina nakon što ih je majka navodno prodala u ropstvo, Čang i Eng su kupili sopstvenu plantažu robova. Oženili su sestre Adelaidu ​​i Saru Jejts, napravivši dve odvojene kuće. Provodili bi po tri dana u svakoj od njih. Ukupno, blizanci su imali 21 dete. Čang i Adelaida su imali desetoro, dok su Eng i Sara imali jedanaestoro dece.

sijamski blizanci braća bunker
Muzejska skulptura braće Čang i Eng – Foto: muttermuseum.org

Godine 1850, više od polovine robova blizanaca Bunker bilo je mlađe od sedam godina. Ova deca bi ili odrasla da bi se prodala za profit, ili bi radila na plantažama. Iako je štampa opisala postupanje blizanaca prema svojim robovima kao grubo, Čang i Eng su odbacili ove optužbe. Vlasništvo blizanaca Bunker nad robovima, pored njihove podrške Konfederaciji tokom građanskog rata, je mrlja u njihovim životima. Nije iznenađujuće da je to negativno uticalo na način na koji ih je publika gledala kada su se nakon rata vratili turnejama. Blizanci su ipak istrajali, uglavnom zbog finansijske potrebe nakon što su izgubili svoje robove i predstavljali su se kao siromašni starci sa ogromnim porodicama koje treba izdržavati. Okušali su sreću i u Evropi putujući u Britaniju, Nemačku i Rusiju.

Sijamski blizanci u poznim godinama

U kasnim pedesetim, Čang je doživeo moždani udar. On ga nije usmrtilo, ali ga je ostavilo ozbiljno oslabljenim, zahtevajući od Enga da mu pomaže u većini svakodnevnih zadataka. Ovim je karijera sijamskih blizanaca završena. 17. januara 1874, u 62. godini, Čang je umro tokom sna. Nakon što se probudio i ugledao neživo telo svog brata, Eng je shvatio da će i on uskoro preminuti i navodno se to dogodilo dva sata kasnije.

Njihova konačna obdukcija je pokazala da je Chang najverovatnije umro od krvnog ugruška u mozgu, dok je Engov uzrok smrti ostao nejasan. Preovlađujuća teorija je da je Eng preminuo od šoka, iako alternativne teorije predlažu da je umro od gubitka krvi zbog otkazivanja povezanih cirkulatornih sistema blizanaca.

Blizanci Bunker držali su rekord najstarijih sijamskih blizanaca ikada, sve dok ga nisu oborili Roni i Doni Galion koji su živeli 68 godina.

Sijamski blizanci i danas poznati

Sa modernom medicinskom tehnologijom, Chang i Eng bi najverovatnije mogli lako da se razdvoje. Međutim, uzimajući u obzir medicinu devetnaestog veka zahvat bi bio fatalan, te su ih tadašnji lekari odgovorili od hirurške intervencije. Čak i da je to bilo moguće, blizanci nikada nisu izrazili ikakvu želju da budu razdvojeni.

Danas Čang i Eng imaju hiljade potomaka. Svake godine u maju njihova šira porodica se okuplja kako bi obeležila zaostavštinu svojih slavnih pradedova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.