Najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima

3 min čitanja
najpoznatiji-cirkuzanti-sa-urodjenim-bolestima-12

Foto: cultofweird

Poslednjih godina cirkusi su sve manje popularni. Ipak, nekoliko decenija ranije, ljudi su posvećivali pažnju bizarnim pojavama pa su neki od aktera stekli slavu uprkos svojim anomalijama. Evo koji su to najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima:

Isak Sprag

Najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima
Isak Sprag – Najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima – Foto: cultofweird

Isak Sprag je rođen 1841. godine. Imao je potpuno normalno detinjstvo, sve dok odjednom neobjašnjivo nije počeo da gubi na masi sa 12 godina. Postao je cirkuska nakaza 1865. godine nastupajući u sporednoj emisiji kao „Živi kostur“. Umro je u Čikagu od asfiksije 1887. godine sa manje od 20 kilograma.

Čeng i Eng

Čeng i Eng – Foto: cultofweird

Čeng i Eng, verovatno najpoznatije cirkuske nakaze, bili su sijamski blizanci rođeni 1811. godine. Posedovali su zajednički deo koji je spajao grudne kosti i dve jetre koje su bile spojene. 1829. godine počeli su da obilaze svet sa menadžerom po imemu Rober Hanter. Kada je ugovor istekao nastavili su da posluju sami. Obojica su se oženili i ukupno imali 21 dete.

Jednog jutra 1874. godine, Eng se probudio i video je da je Čeng umro. Pozvan je doktor da izvrši hitno razdvajanje, ali bilo je prekasno. Eng je preminuo tri sata kasnije. Sačuvana jetra danas se može pogledati u Mutter muzeju u Filadelfiji.

Šlici Čioda

Najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima
Šlici Čioda – Foto: cultofweird

Šlici je rođen u Bronksu 1901. godine. Imao je neurodegenerativni poremećaj koji se zove mikrocefalija koji se odlikuje smanjenom masom mozga i malom lobanjom. Takođe, poremećaj za sobom povlači i mentalnu retardaciju.

Šlici je nastupao kao atrakcija u mnogim cirkusima. Filmsku karijeru započeo je 1928. godine. Snimio je dva filma, oba drame čija se radnja odvija u cirkusu, uz realne prikaze scenskih nastupa. Poslednji veliki nastup, Šlici je održao 1968. godine, a preminuo je 1971. u sedamdesetoj godini života.

Ela Harper – devojka kamila

Ela Harper – Foto: cultofweird

Ela Harper, devojka kamila, rođena je 1873. godine sa poremećajem razvoja kolena koja su bila zakrivljena na suprotnu stranu. Učestvovala je u cirkuskim predstavama od 1886. godine, ali posle toga ponestaje informacija o ovoj devojci.

Mirta Korbin sa četiri noge

Najpoznatiji cirkuzanti sa urođenim bolestima
Mirta Korbin – Foto: cultofweird

Mirta Korbin, poznata kao četvoronoga devojčica iz Teksasa, bila je dipigus. Rođena je sa ozbiljnim urođenim poremećajem spojenih blizanaca. To je uzrokovalo da devojčica ima dve karlice i još jedan manji par nogu koji je mogla da pokreće.

Kada je imala samo sedam dana, otac ju je pokazivao komšijama za sitniš. Sa trinaest godina privukla je pažnju i počela je da nastupa javno. Do svoje osamnaeste godine zaradila je dovoljno novca za ostatak života. Udala se i rodila je petoro dece. Navodi se da je troje rodila prirodnim putem kroz jednu vaginu, a dvoje kroz drugu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.